NavMenu

Zbog suše smanjena proizvodnja maslinovog ulja

Izvor: Politika Srijeda, 10.08.2022. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)Ilustracija
Španija je nedavno upozorila da toplotni udar i nedostatak kiše ugrožavaju proizvodnju maslinovog ulja najvećeg svjetskog izvoznika.

Vremenske prilike takođe utiču i na proizvodnju u Italiji, dok sukobi u Ukrajini povećavaju cijene hrane, pa tako i ovog proizvoda.

– Ako u narednim nedjeljama ne dođe do smanjenja temperature ili kiše, ovogodišnja berba maslina mogla bi da bude znatno niža od prethodnih, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede Španije za Blumberg.

Španija pokriva gotovo polovinu svjetske proizvodnje maslinovog ulja. Predviđanja su da će zastoj u snabdijevanju suncokretovim uljem iz Ukrajine uticati da cijene drugih biljnih ulja ostanu i dalje visoke. Kako je prenio Gardijan, zvanični podaci pokazuju da su cijene rafinisanog maslinovog ulja u južnoj Španiji porasle za 8,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Kajl Holand, analitičar u kompaniji za tržišna istraživanja Muintek, kaže da postoje informacije s terena da bi u Španiji moglo da dođe do pada proizvodnje maslinovog ulja od 25 do 30% na godišnjem nivou. Kako ističe, na tržištu takođe postoji i zabrinutost u vezi s kvalitetom novog roda i koliki će udio biti ekstra djevičanskog, najkvalitetnijeg ulja od masline, a koliko onog koje nije za ljudsku upotrebu. Uzimajući u obzir ulogu Španije u globalnoj proizvodnji maslinovog ulja, stručnjaci smatraju da bi ono u narednom periodu moglo da bude manje dostupno za potrošače. To bi značilo i dalji porast cijena, ukoliko se vremenske prilike ne poboljšaju.

Kako navodi Gardijan, slično je i u Italiji, koja je takođe veliki proizvođač i koja je zahvaćena nezapamćenom sušom. Takođe se očekuje da bi i njihova proizvodnja mogla da bude smanjena od 20 do 30%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.