NavMenu

Veliki uspjeh ljekara Klinike za ortopediju UKC RS - Prvi put ugrađen vještački zglob ramena

Izvor: eKapija Srijeda, 10.08.2022. 08:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MichaelVaulin/shutterstock.com)Ilustracija
Po prvi put u UKC Republike Srpske izveden je veoma složeni operativni zahvat - ugradnja vještačkog zgloba ramena. Radi se o pacijentu iz istočnog dijela Republike Srpske koji je nakon pada zadobio komplikovan višedjelni prelom ramena.

Pacijent je operisan u regionalnoj anesteziji u tzv. interskalenskom bloku, urađenom pod kontrolom ultrazvuka uz analgosedaciju, što predstavlja svjetske standarde u ortopedskoj anesteziji. Time je procenat komplikacija kod ovako složenog zahvata sveden na minimum. Tom prilikom pacijentu je ugrađena totalna anatomska proteza ramena sa kompletnom rekonstrukcijom mišića i tetiva u ramenom zglobu.

Prema riječima dr Dejana Ćurlika, specijaliste ortopedije sa ovom operacijom u potpunosti je zaokruženo liječenje povreda i oboljenja ramena u ovoj ustanovi.

- Naši ljekari uspješno vrše zahvate počevši od dinamičke stabilizacije AC zgloba, liječenja povreda i oboljenja tetiva rotatorne manžetne i nestabilnosti ramena artroskopskom i otvorenom metodom - istakao je dr Ćurlik, saopšteno je iz UKC RS.

Ovaj složeni zahvat - ugradnja proteze ramena kojom je omogućeno rješavanje najkomplikovanijih preloma i oboljenja ramena predstavlja krunu dvogodišnjeg nastojanja i vremena provedenog na edukacijama ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju u bolnicama u Italiji, Austriji, Sloveniji, Poljskoj.

Na ovaj način UKC Republike Srpske se svrstao u red malog broja bolnica u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u kojima se izvodi ova operacija. Operativni zahvat je izveo tim ljekara i tehničara Klinike za ortopediju i traumatologiju i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u sastavu dr Jovica Čeko kao operater, dr Dejan Ćurlik i dr Vladimir Anđić kao asistenti, dr Dragan Rakanović, specijalista anesteziolog - načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, dr Dejana Golub, specijalizant anestezije, tehničar Aleksandar Macanović i instrumentarka Jelica Ristić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.