NavMenu

U Eko parku u Prozor-Rami gradi se kompostana i pročistač otpadnih voda - Radovi vrijedni 6 mil KM

Izvor: Bussines Magazine Utorak, 09.08.2022. 15:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
U Prozoru-Rami veliki problem stvaraju divlje deponije i nedozvoljeno odlaganje otpada, no u posljednje vrijeme, zahvaljujući velikom komunalnom angažmanu i izgradnji Eko parka, situacija se popravlja, a otpad već sada naveliko razvrstava. Trenutno se radi na izgradnji kompostane, ali i pročistivača otpadnih voda. Cijeli projekt vrijedan je više od 6 mil KM.

Razvrstati otpad koji će nakon toga biti korišten za daljnju obradu, glavni je cilj Eko Parka Prozora-Rame. U sortirnici se trenutno vrši reciklaža komunalnoga otpada na osam frakcija. Kompostana, koja bi uskoro trebala započeti rad, zahvaljujući novoj tehnologiji bioreaktorskog kompostiranja, prerađivat će zeleni i organski otpad za agrokulturnu namjenu.

- Kompostiranje će se vršiti u kontroliranim uvijetima – da nema atmosferskoga utjecaja na to. Dosad se kompost proizvodio od 10 do 12 tjedana. Međutim, ovdje je bioreaktorsko kompostiranje – 6 do 8 tjedana - objašnjava Branko Burić, direktor JKP Vodograd.

Trenutačno je u izgradnji i pročistač otpadnih voda koji će, osim spremnika i taložnika, sadržavati objekte upravne zgrade i mehaničkog predtretmana, kompresorsku stanicu, grubu automatsku rešetku, gravitacijski ugušnjivač mulja te objekte za mjerenje protoka i pumpne stanice. Time će biti zaokružen cjelokupan projekt Eko parka i zatvorene divlje deponije koje godinama stvaraju problem zagađenja ovoga područja.

- Divlja deponija u našoj neposrednoj blizini se zatvara, pripremljene su i obavijesti za narod gdje će od sada moći da odlažu otpad - dodaje Burić

Općinski načelnik Jozo Ivančević ističe kako postoji još divljih deponija.

- Mislim da smo neke već počeli pomalo gasiti, a do kraja 2023. ili 2024. možda ćemo u cijelosti sve to na neki način nulirati. I onda ćemo imati u jednoj cjelini, zato smo ga i nazvali, komplet eko park, koji je sigurno bitan za našu općinu.

U sustavu kompostane najavljeno je i pokretanje uređaja za reciklažu guma. i za Prozor-Ramu i za okolna područja i općine. Osim očuvanja prirode i turizma, izgradnja Eko parka je i prilika za 20 novih radnih mjesta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.