NavMenu

NOVALIĆ: Novi fiskalni zakoni preduslov za rast najniže plate u FBiH

Izvor: eKapija Utorak, 09.08.2022. 13:52
Komentari
Podeli
Fadil Novalić (Foto: YouTube/Screenshot)Fadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u intervjuu za Oslobođenje izjavio da je Parlament Federacije BiH prava adresa za pitanje zašto važni zakoni, o porezu na dohodak i doprinosima, nisu usvojeni, a još ih je prije četiri godine utvrdila Vlada Federacije BiH i poslala u parlamentarnu proceduru, prenosi portal StartBiH.

- Kao iskusni privrednik i neko ko je zapošljavao hiljade ljudi dobro znam šta bi ti zakoni značili građanima, ali nažalost politikanstvo je bilo jače. Da smo fiskalne zakone usvojili, sada bismo u ovo teško vrijeme poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom imali prijeko neophodno rasterećenje privrede i povećanje plata radnicima. Čini se da je ovdje nedostajala hrabrost ostalih aktera da ovu ključnu reformu provedemo do kraja – rekao je Novalić.

Dodao je da nakon što Parlament FBiH usvoji nove fiskalne zakone bit će stvorene pretpostavke za veći rast najniže plate bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost.

- Predviđeno je oporezivanje dividende, što je korak ka tome da spriječimo isplatu plata na ruke – naglasio je premijer Novalić.

Govoreći može li se udovoljiti zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH, koji su najavili u septembru masovne proteste sa jednim zahtjevom – povećanje najniže plate u Federaciji Novalić kaže da apsolutno podržava povećanje minimalne plate, posebno jer su građani i radnici izloženi pritisku inflacije.

- Međutim, ne podržavam rast minimalne plate u uslovima u kojima i dalje imamo neprihvatljivo velike troškove rada, jer ćemo tako uništti radna mjesta, doliti ulje na vatru kada je u pitanju inflacija i dovesti do rasta javnih prihoda koje jednostavno ne želim. Mi novac želimo vratiti građanima. Ali krenimo redom. Mi smo početkom godine donijeli odluku kojom smo povećali minimalnu platu za oko 34 posto. I to nije minimalno primanje, jer uz mjesečnu platu, većina radnika ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, po čemu je FBiH jedinstvena u Evropi. Ove naknade u prosjeku po zaposlenom iznose 174 KM, tako da povećanje najniže plate garantuje ukupna primanja koja su znatno viša od najniže plate i koja su za većinu radnika oko 720 KM mjesečno. S obzirom na trenutnu inflaciju, svjestan sam da je 720 KM malo i da minimalna plata treba još da raste. Nova uredba koju smo donijeli prošle godine garantuje da će najniže plate biti usklađivane godišnje po automatizmu u zavisnosti od rasta ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine – pojasnio je Novalić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.