NavMenu

Šta rade vodeće svjetske ekonomije da olakšaju standard građana?

Izvor: Al-Jazeera Balkans Utorak, 09.08.2022. 18:51
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
Poremećaji globalnih lanaca snabdijevanja prouzrokovani pandemijom i posljedice sukoba u Ukrajini prouzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala, i time podstakli krizu životnog standarda, a Rojters je analizirao kako na taj problem odgovaraju vlade vodećih svjetskih ekonomija.

Njemačka, kao najveća evropska ekonomija, planira da uvede porez na cijenu gasa za sve potrošače od 1. oktobra. Prošlog mjeseca tamošnja vlada je najavila državnu pomoć od 15 mlrd EUR za Uniper, najvećeg uvoznika ruskog gasa u zemlju. Smanjila je i porez na benzin i dizel i snažno spustila troškove javnog prevoza.

Francuski parlament je 3. augusta usvojio paket pomoći za borbu protiv inflacije vrijedan 20 mlrd EUR. Francuzi su odlučili da podignu penzije i neke oblike socijalne pomoći, a uz to su dopustili kompanijama da radnicima isplaćuju veće neoporezive bonuse u pokušaju povećanja kupovne moći domaćinstava.

Italija je dan nakon Francuske odobrila svoj paket pomoći vrijedan oko 17 mlrd EUR sa ciljem smanjenja računa za struju i gas. Taj iznos je ustvari dodatak na, od početka godine, već potrošenih 35 mlrd EUR koji su imali za cilj da ublaže efekte rasta troškova struje, gasa i benzina.

Poljska je prošlog mjeseca uvela pomoć u obliku "odmora od plaćanja" za građane s kreditima u nacionalnoj valuti zlotima. Tim moratorijumom dopušteno im je da preskoče plaćanja tokom osam mjeseci u periodu od dvije godine.

Ograničavanje cijene goriva

Američki senat u nedelju je odobrio Zakon o smanjenju inflacije, plan vrijedan 430 mlrd USD kojim su, između ostalog, spušteni troškovi ljekova na recept, podignuti neki korporativni porezi i uvedene mjere za podsticanje energetske efikasnosti.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i vlada te zemlje pritiskaju državni energetski koncern Petrobras kako bi dodatno smanjio cijene goriva. Kompanija je u julu dva puta uvodila odvojena sniženja cijene goriva za ukupno devet posto, čime su cijene došle na najniži nivo od marta.


Indija je u maju uvela ograničenja na izvoz prehrambenih proizvoda uključujući pšenicu i šećer, koji čine gotovo 40 posto indeksa potrošačkih cijena. Takođe je smanjila porez na uvoz jestivog ulja.

Najavljene i dodatne mjere

Japan je u aprilu odobrio paket pomoći vrijedan 103 mlrd USD kako bi ublažio ekonomske udarce zbog rastućih troškova sirovina. Tako su uvedene subvencije za smanjenje cijena benzina i gotovinske isplate za domaćinstva s niskim primanjima koja imaju djecu. Japanski premijer Fumio Kishida ukazao je da bi moglo biti dodatnih poteza ako se kriza životnog standarda nastavi.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati početkom jula su najavili povećanje potrošnje na socijalnu pomoć. UAE je udvostručio finansijsku podršku porodicama s niskim primanjima, na ukupno 7,6 mlrd USD dok je saudijski kralj Salman za istu svrhu dodijelio dodatnih 5,42 mlrd USD.

Turska je početkom jula povećala minimalnu platu u zemlji za oko 30%, dodajući takvu mjeru 50-postotnom porastu s kraja prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.