NavMenu

Jezero na planini Šator jedno od naljepših u Krajini - Treba ga očistiti i učiniti pristupačnim

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 08.08.2022. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/evronphoto)
Јezero na planini Šator (1.875 metara), gdje je priroda netaknuta, jedno je od najljepših u Krajini, ali ga treba učiniti pristupačnim kupačima jer godinama unazad nije čišćeno, rekla je predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Grahovu Slađana Čeko.

Čeko je istakla da bi uređenje Šatorskog jezera pomoglo u razvoju turizma u lokalnoj zajednici.

- Mnogobrojni turisti iz zemlje i regiona posjećuju jezero i Šator. U blizini jezera se nalazi i srednjovjekovna Momčilova kula i selo Preodac, koje ima najviše izvora u Evropi - navela je Čeko za Srnu.

Na njenu inicijaticu, Šatorsko jezero su okviru eko-akcije posjetili i očistili pripadnici ronilačkih klubova iz Mostara, Imotskog, Splita i Sarajeva.

Senko Kulaš iz Kluba podvodnih aktivnosti Eksplorer iz Sarajeva izjavio je Srni da je Šatorsko jezero pravi biser i bogatstvo.

- Na Šator planini priroda je netaknuta. Temperatura jezera 22 stepena i jako ugodna za kupanje. Impozantno je i zaista prelijepo - rekao je Kulaš.


Prema njegovim riječima, ovo planinsko jezero malo je zapušteno, ali u narednom periodu radiće se na njegovom čišćenju i uređenju.

Šatorsko jezero nazvano je po planini Šator sa istoimenim planinskim vrhom, jednim od najljepših u Krajini.

Uz sve to, posebno je zanimljivo Bulino vrelo, koje je, prema legendi, ljekovito. Po narodnom predanju, ko se jednom tu umije - ozdravi.

Uoči i za praznik Svetog proroka Ilije, na Šatoru se okupi veliki broj posjetilaca, a ove godine tu je boravilo oko 200 kampera.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.