NavMenu

Privrednici očekuju značajno smanjenje izvoza - Pokrenuta inicijativa o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH

Izvor: Bussines Magazine Ponedjeljak, 08.08.2022. 15:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rasica/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje poslodavaca FBiH i kompanije su pokrenuli postupak izmjene Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH. Od Savjeta ministara traže da se uskladi sa novim Zakonom, a inicijativu je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona.

Izvoznici navode da će navedena Odluka, koju je potvrdilo Vijeće ministara, a koja bi u konačnoj primjeni trebala biti u februaru naredne godine, prouzrokovati dalekosežne negativne posljedice, jer se skraćuje postupak carinjenja sa 24 sata, tokom sedam dana u sedmici, na period od 10 sati, tokom šest dana u sedmici.

Kako je izjavio Edis Bajić, rukovodilac Pravne službe Širbegović Inženjeringa iz Gračanice, to će u slučaju ove kompanije smanjiti proces izvoza u toku jednog dana na 70%.

Sa istim problemom se susreću i u zeničkom ArcelorMittal-u.

- Izvoz naše robe zahtijeva dnevni utovar i opremu do 200 kamiona koji moraju biti utovareni unutar 24 sata, tako da bi u ovom slučaju bili primorani prekinuti utovar i opremu nakon 17 sati popodne i nastaviti sljedeći dan. To može puno otežati rad, ne samo ArcelorMittala, nego i prevoznika koji će gubiti puno vremena - rekla je Sena Šaranović, direktorica departmenta Upravljanje narudžbama ArcelorMittal Zenica.

Sve to, navode, može dovesti do gubitka kupaca na izvoznim tržištima, smanjenja nivoa poslovanja i indirektno uticati na dobavljače i ekstrene izvođače radova.

U pismu upućenom Vijeću ministara i resornom ministarstvu, privrednici postavljaju pitanja:

"Zašto se u trenutno teškim uslovima poslovanja u Bosni i Hercegovini, i teškim ekonomskim prilikama u inostranstvu, zbog brojnih poskupljenja, usporava i ograničava izvoz? Da li je cilj donošenja novih propisa usporavanje ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, smanjenje izvoza i stvaranje ekonomskog okruženja koje odbija strane investitore, ili obrnuto?"

Inicijativu na relevantne adrese je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona u kojem se nalazi većina vodećih izvoznika.

- Oni koji odlučuju o ovakvim stvarima da ozbiljno shvate i da na vrijeme rješavaju i da uzmu u obzir sve što mi ovdje imamo, našu proizvodnju, naše subjekte koji su izvozno orjentisani i koji bez izvoza ne mogu ni poslovati - kazao je Rijad Bašić, pomoćnik ministra za privredu Tuzlanskog kantona.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.