NavMenu

Završeno uklanjanje objekata na trasi IX transverzale - Nastavlja se izgradnja kružnog toka

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.08.2022. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mariait/shutterstock.com)Ilustracija
Ovog vikenda završeno je uklanjanje objekata na IX transverzali, velikom infrastrukturnom projektu, čiji je investitor Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Nakon što su ranije donesene odluke koje se tiču kupoprodaje privremenih objekata, uspješno su završene sve procedure za devet objekata, čime je omogućen nastavak radova i završetak kružnog toka na IX transverzali.

Po riječima resornog ministra Adnana Šteta, Ministarstvo saobraćaja izdvojilo je 2,5 mil KM za isplatu objekata koji se uklanjaju.

Prvobitna građevinska dozvola je mijenjana više puta, kako bi se pronašla najbolja rješenja za objekte koji se nalaze na trasi, što je u određenim momentima usporilo realizaciju.

- Važnost ovog višemilionskog projekta najviše se ogleda u velikom rasterećenju gužvi, sigurnosti u saobraćaju i kvalitetu saobraćajnica. Završetkom radova na ovom kružnom toku, te završetkom radova na spoju IX transverzale i Autoputa A1, imat ćemo spojenu funkcionalnu cjelinu koja će značajno promijeniti sliku Sarajeva. Do sada je za radove za ovu cjelinu, uključujući i saobraćajnicu Džemala Bijedića, isplanirano i uloženo oko 27 mil KM, a u pripremi je uz radove na IX transverzali i dodatna obnova i izgradnja određenih dijelova u Ulici Džemala Bijedića. Nastavljamo graditi, brinući o potrebama građana, uprkos svim izazovima sa kojima se susrećemo - poručio je ministar Šteta, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.