NavMenu

Prekogranična suradnja: Čajniče i Prijepolje kreću u zajednički projekt

Izvor: eKapija Utorak, 21.12.2010. 11:53
Komentari
Podeli

Općinama Čajniče iz BiH i Prijepolje iz Srbije odobrena su sredstva za realizaciju projekta osnivanja dva istraživačka Eko centra za koja su zajednički aplicirali za sredsta iz IPA fondova prekogranične suradnje Srbija-BiH.

Prema riječima Njegoša Tupeše, asistenta projekt menadžera projekta, njime će biti omogućena razmjena mladih s ciljem razmjene iskustava u obrazovanju i načinu zaštite biodiverziteta i životne sredine na ovom području. "Tako da se može reći da je njegov osnovni cilj i jačanje prekograničnih veza mladih", kaže on.

Kroz ovaj projekt će pored formiranja dva eko centra u ovim općinama biti formirana i dva udruženja koja će se baviti problematikom zaštite životne sredine. Tupeša ističe da će centri raditi studije koje će biti svojevrsna podloga za buduće aktivnosti u zaštiti prirodnog nasljeđa u njihovom okruženju.

Projekt je počeo u ovom mjesecu, a trajat će godinu dana. "Ukupni budžet projekta je 55. 581 eura. Od toga mi smo od EK dobili 46. 022 eura, a općina Čajniče kao aplikant učestvuje sa 9.558 eura", kaže Tupeša. Iz njega će benefit izvući i škole koje će dobiti odgovarajuću opremu za poboljšanje nastavnog procesa iz predmeta biologije. "Oprema će služiti za potrebe istraživačkog eko centra, a ostat će kasnije na upotrebu školama", objašnjava nam on.

Inače, općina Čajniče je aplicirala na dva programa za sredstava iz IPA fondova, a ovo je prvi koji im odobren. Ovo iskustvo iskustvo će im biti i odlična prilika da, kako kaže Tupeša, nauče praviti programe i implementirati ih. No, neće se zaustaviti na tome. Imaju u planu s istim partnerom aplicirati za projekte veće vrijednosti kada budu objavljeni idući pozivi za prekograničnu suradnju.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.