NavMenu

Za pola godine izvoz drvne industrije BiH veći za petinu u odnosu na isti period 2021.

Izvor: Capital Petak, 05.08.2022. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Vrijednost izvoza drvne industrije Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 926,3 mil KM što je za 171,7 miliona KM ili 23% više od izvoza u istom periodu prošle godine.

Najveći porast izvoza, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, zabilježen je kod proizvoda šumarstva, građevinske stolarije, rezane građe i elementi, ploča i furnira.

Namještaj je u ukupnom izvozu učestvovao sa 37% i iznosio je 344,7 mil KM, odnosno 4,2 mil KM ili 1% manje u poređenju sa prvim polugodištem lani. Od namještaja, najviše su se izvozila drvena i tapacirana sjedala, namještaj za dnevne sobe i trpezarije, zatim drveni namještaj za spavaće sobe i ostali drveni namještaj.

Od ukupnog izvoza, 90% drvne industrije u prvih šest mjeseci ove godine realizovano je na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska, najznačajniji izvozni partneri.

Top izvozno tržište je Njemačka, gdje je izvezeno proizvoda drvne industrije u vrijednosti od 207,5 mil KM, što je više za 66,5 mil KM ili 47% nego lani. Znatno je povećan i izvoz u Srbiju, za 62,7 miliona KM ili 200%.

Ukupan uvoz drvnog sektora je iznosio 286,5 mil KM ili 81,9 mil KM, odnosno 40% više nego u istom periodu u 2021. godini.

Sve grupe proizvoda imale su uzlazni trend, a najveći porast uvoza imali su montažne drvene kuće, proizvodi šumarstva, rezana građa i građevinska stolarija, ploče i furnir. Top uvozna tržišta su Hrvatska, Srbija, Austrija, Poljska, Češka i Slovenija.

Drvni sektor u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine učestvuje sa 10%, a ukupnom uvozu sa 2,1%. U prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je suficit od 640 mil KM i veći je za 16,4% ili oko 90 mil KM u odnosu na isti period lani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.