NavMenu

U registar izvoznika upisano 165 preduzeća

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 20.12.2010. 09:49
Komentari
Podeli

U registar izvoznika Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske do sada je upisano 165 preduzeća, a najviše je registrovano firmi za proizvodnju i preradu drveta. U Ministarstvu kažu da je uspostavljanje registra izvoznika jedna od aktivnosti iz Strategije podsticanja izvoza za period od 2009. do 2012. godine.

"Registracija je dobrovoljna, a Ministarstvo kontinuirano obrađuje prispjele prijave i upisuje subjekte u registar", rekli su u Ministarstvu. Ističu da je do sada registrovano najviše preduzeća iz oblasti proizvodnje i prerade drveta, te firmi iz metalske i prehrambene industrije.

"Registrovan je i značajan broj preduzeća koja se bave proizvodnjom pića i duvana, te tekstilnih i firmi za proizvodnju namještaja",rekli su u Ministarstvu.

Najmanji broj preduzeća, dodaju, koja su do sada upisana u Registar, bave se ribarstvom i vađenjem ruda i kamena. Na osnovu podataka kojima raspolaže Ministarstvo, za deset mjeseci ove godine najviše je izvezeno mineralnih goriva, ulja i proizvoda njihove destilacije, i to u vrijednosti od 443,3 miliona maraka.

"Izvozom drveta i proizvoda od drveta zarađeno je 161,6 miliona, a od plasmana obuće, nazuvaca i sličnih proizvoda na inostrano tržište pristiglo je 158,6 miliona maraka. Slijede proizvodi od željeza i čelika kojih je izvezeno u vrijednosti od 156,4 miliona maraka", kažu u Ministarstvu.

Najznačajnija izvozna tržišta za preduzeća iz Republike Srpske u ovoj godini su Srbija, Italija, Hrvatska, Slovenija i Njemačka.

"Posmatrajući izvoz u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma, najviše se izvozilo u Srbiju i Hrvatsku, a najmanje u Albaniju i Moldaviju. Kada se radi o tržištu Evropske unije najviše se izvozilo u Italiju i Sloveniju, dok izvoz za Maltu i Estoniju nije zabilježen", rekli su u Ministarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.