Izvor: Fena | Subota, 18.12.2010.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela deblokada željezničkog saobraćaja u Federaciji

(Foto: b)

Uprava Željeznica Federacije BiH donijela je odluku da se svim radnicima koji se ogluše o poziv za povratak na posao uruče otkazi.

Ova odluka donesena je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima, a nakon sastanka s oko 1.000 željezničara iz Mostara, Tuzle, Zenice, Bihaća i Sarajeva, koji su u došli u Sarajevo kako bi pružili potporu Upravi u nastojanju da normalizira željeznički saobraćaj u FBiH.

Kako je Feni kazao glasnogovornik Željeznica FBiH Samir Kadrić, potporu Upravi ovog javnog preduzeća izrazio je i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, koji se obratio skupu upriličenom u Centralnoj radionici u Rajlovcu, podsjećajući na zakonsku obavezu uspostave redovnog saobraćaja.

Među ostalim, konsatirano je da je zbog štrajka grupe mašinovođa okupljenih oko sindikalnog lidera Vernesa Buljugije od 12. decembra na snazi potpuna obustava željezničkog saobraćaja, čime su nanesene velike štete privredi i građanima FBiH i BiH.

Na skupu podrške, a nakon ponovnog pokušaja da se spor razriješi mirnim putem i ponovnog odbijanja spomenute grupe mašinovođa, zatraženo je sankcioniranje najodgovornijih za nelegalnu obustavu rada.

"Svim uposlenicima koji odbiju izvršavanje radnih zadataka, a s obzirom na to da su na snazi vanredne mjere, bit će uručeni otkazi", kazao je glasnogovornik Željeznica FBiH, navodeći da je Uprava ove kompanije ispunila sve zahtjeve radnika u štrajku.

Kako Fena doznaje, jedan voz iz Zenice već je krenuo, a prema ovom gradu iz luke Ploče kreće i voz iz Hrvatskih željeznica u skladu s međudržavnim sporazumom. Pomoć Željeznicama Federacije BiH ponudile su i Oružane snage BiH, stavljajući im na raspolaganje određeni broj mašinovođa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.