Izvor: eKapija | Petak, 17.12.2010.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Alarmantno stanje u GIKIL-u: Upitan opstanak Lukavačkog giganta

(Foto: b)

Menadžment Global ispat koksne industrije Lukavac održao je danas vanrednu konferenciju za novinare zbog alarmantne situacije nastale u ovoj kompaniji obustavom željezničkog saobraćaja u Federaciji Bosni i Hercegovini.

Kako je rečeno na press konferenciji ugrožena je osnovna proizvodanja GIKIL-a, a to je koks kojeg proizvodi koksna baterija koja ne može da radi bez visokokaloričnog uglja koji se dovlači iz inostranstva, preko luke Ploče u Lukavac.

Prema riječima Faika Buševca, zamjenika generalnog direktora GIKIL-a, tehnološki proces na bateriji je takav da ako se zaustavi njen rad male su šanse za njeno pokretanje, jer to iziskuje velika materijalna sredstva.

"Mi konstantno smanjujemo našu proizvodnju. Sada smo na 30% kapaciteta, a to je jedan od tehnoloških minimuma baterije. Za 24 sata skinut ćemo još 7%, nakon čega bismo morali zaustaviti rad baterije da ne bi došlo do havarije na postrojenju", rekao je Buševac.

Iz GIKIL-a ističu da probleme sa Željeznicama FBiH imaju zadnjih šest mjeseci iz razloga što željeznice rade remonte pruga pa je i prijevoz reduciran. Sve to vrijeme zaliha uglja imali su za samo 2 do 3 dana pri punom kapacitetu baterije. Inače ranija GIKIL-ova praksa je bila da imaju zalihe za 15 dana.

"U stalnom smo kontaktu sa Željeznicama FBiH i imamo neka obećanja da će se prekinuti zastoj. Trenutno ugalj dovlačimo kamionima, jer da to nismo primjenili već bismo prekinuli rad. Mi bez željeznica nemamo smisla, jer cestovni saobraćaj nije pogodan za ovakvu industriju", dodaje Buševac.

Prema riječima Sulejmana Pučića, izvršnog direktora upravljanja lancem nabave u GIKIL-u, u narednom periodu ova bi fabrika mogla izgubiti kupce. Tako bi u Makedoniji mogla stati tvornica legura, jer GIKIL nije u mogućnosti da ispoštuje ugovor o isporuci. Problem se manifestuje lančano.

(Foto: b)

"Teško je govoriti o štetama koje su već nastale, jer se naša proizvodnja sastoji iz više segmenata. Samo smo na isporuci električne energije izgubili oko 500 000 KM. Međutim, neke stvari će se tek dogoditi. Svaki dan u luci Ploče čekaju brodovi koji bi trebali preuzeti koks. Dnevno to čekanje u luci košta 30 000 $. To su cifre koje organizatori štrajka ne shvataju", rekao je Pučić.

(Sulejman Pučić)

Iz GIKIL-a ističu da normalizacija proizvodnje neće značiti zaustavljanje šteta. Problem za ovu fabriku je dosta složen i oni smatraju da bi se već danas morao riješiti. Predložili su neka riješenja, da se u prijevoz uključe željeznice iz Republike Hrvatske ili Republike Srpske.

Osim koksare, ugrožene su još dvije fabrike ove kompanije: tvornice za proizvodnju đubriva i tvornice AMK ( anhidrida maleinske kiseline), kojima nedostaju amonijak i benzol, osnovne sirovine za rad.

Trenutno u GIKIL-u radi oko 1.000 radnika i možda će svi oni zbog blokade željezničkog saobraćaja ostati bez posla. Pored GIKIL-a najugroženiji su ArcelorMittal i Glinica, koji intenzivno međusobno komuniciraju tražeći brzo rješenje svog ogromnog problema, saopćila je Bosanska medijska grupa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.