NavMenu

U Travniku nastao domaći brend obuće - JUST-STAR modeli idu za Evropu, uskoro plasman i na domaće tržište

Izvor: eKapija Petak, 29.07.2022. 10:56
Komentari
Podeli
Proizvodnja u travničkom JUST-STAR (Foto: Just Star)Proizvodnja u travničkom JUST-STAR
U martu 2021. godine Fadil Salihović i njegova supruga Karmela su pokrenuli vlastitu veleprodaju i maloprodaju odjeće i obuće. Kako je on već radio u tvornici obuće na poziciji menadžera imao je potrebno znanje kako voditi firmu, dok je supruga Karmela, preduzetnica, već bila u svijetu mode i vodila je vlastiti butik, baveći se nabavkom i prodajom.

Njih dvoje već su se bavili biznisom kada se ukazala prilika da o njemu još više nauče, kroz Impakt inkubator poslovnih ideja, a u koji su ušli na poziv Opštine Travnik.

- U inkubatoru sam saznao više o svijetu biznisa, što me je potaklo da pokrenem vlastitu proizvodnju - lohn poslovi za druge firme iz EU i naravno vlastitog brenda JUST-STAR koji će biti uskoro plasiran na tržište BiH i EU - ističe Fadil Salihović za eKapiju. Zaposlio je više od 100 ljudi na kreiranju brenda JUST-STAR.

Kada ste upoznati sa biznisom, kaže Salihović, nije teško postaviti temelje, ali dalji razvoj treba jaku finansijsku podršku kako bi ostvarili ciljeve i postigli da proizvodnja bude održiva.

- Kada smo pokrenuli našu firmu već smo imali dogovorene suradnje za lohn poslove. Plasman vlastitog brenda je tek u razvoju i nije teško doći do kupaca ukoliko se nudi kvalitet i inovacija proizvoda.

Za sada većina proizvodnje ide u izvoz, za Njemačku i Francusku, a u pripremi je plasman i na domaće tržište. Kaže da nemaju problema oko nabavke sirovina, i dobavljaju ih iz Španije, Portugala, Italije, Njemačke, a dosta i iz Turske.

Bračni par Salihović (Foto: Privatna arhiva)Bračni par Salihović
Salihović smatra da BiH ima ugled i kvalitet kada je riječ o obućarskom i tekstilnom sektoru, ali je potrebno angažovanje velikog broja radnika kako bi se odgovorilo na kapacitet proizvodnje.


- Posla ima uvijek, samo što država treba raditi na tome da u ovom sektoru radnici imaju veće plaće i da oslobodi poslodavce raznih nameta - kaže Salihović.

Planovi po pitanju brenda JUST-STAR je da zadrže trenutne kapacitete proizvodnje i ljudskih resursa, kao i proširenje proizvodnje, "što opet znači povećanje broja uposlenih".

- Svaki čovjek koji ima dobru biznis ideju i potporu, mislim na stranog klijenta, može postati poduzetnik. Najljepši momenat je kada podijelite plate radnicima koji sa osmjehom idu kući jer znaju da mogu svojim porodicama obezbjediti normalan život. Svaki poslodavac treba znati da je radnik na prvom mjestu, slijedeći momenti su zadovoljstvo kupca kvalitetom i izazovi koje pozitivno riješimo - zaključio je Salihović.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.