NavMenu

Najvažniji vitamini - gdje se nalaze i kako djeluju

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.12.2010. 13:11
Komentari
Podeli

Često podcijenjeni, vitamini svakodnevno utječu na naše zdravlje. Reguliraju i usmjeravaju biološke tokove u organizmu, a u pravilu ih moramo pažljivo unositi hranom. Saznajte kako djeluju pojedini vitamini, zašto su toliko važni i kako tijelo možete opskrbiti odgovarajućim količinama:

Vitamin A
Najodgovorniji za lijepu kosu, nokte i zdrave oči. Smanjuje rizik od raka i opskrbljuje tijelo energijom. Odrasla osoba trebala bi dnevno u organizam unijeti 0,8 do 1 miligrama vitamina A, uz napomenu da se vitamin oslobađa tek u kombinaciji s uljima. Nalazi se u mrkvama, kupusu, kelju, jetri, ribi i bundevama.

Vitamin B1
Vitamin zadužen za dobro raspoloženje. Važan je za živčani sustav i pridonosi smanjenju razine stresa. Istraživanja pokazuju da manjak vitamina B1 već nakon dva tjedna može dovesti do neželjenih posljedica (poremećaji metabolizma ugljikohidrata i rada živčanog sustava). Preporučena dnevna doza iznosi 1-1,1 mg kod žena i 1-1,4 mg kod muškaraca. Nalazi se u suncokretovim sjemenkama, zobenim pahuljicama, grahu, grašku, peradi, svinjetini i cjelovitim žitaricama. Oprez: Nestaje prilikom kuhanja.

Vitamin B2
Poznat kao vitamin rasta, B2 je posebno važan kod djece. Odraslima se preporučuje dnevna doza od 1,2-1,5 mg, a djeci 0,7-1,6 mg. Predoziranje može dovesti do iritacije kože. Osim što potiče rast stanica, dokazano smanjuje broj napadaja migrene (za čak 50%). Nalazi se u mlijeku, jajima, ribi, žitaricama, brokuli, špinatu i šparogama.

Vitamin B6
Gubitak apetita, probavni problemi i neredoviti grčevi ukazuju na manjak vitamina B6 koji kao i svi vitamini B-kompleksa ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljikohidrata i bjelančevina u energiju. Preporučene dnevne doze iznose 1,8 mg za muškarce i 1,6 mg za žene. Nalazi se u mliječnim proizvodima, peradi, svinjetini, ribi, lješnjacima, bananama, avokadu i mahunarkama.

Vitamin B12
Povećava izdržljivost i uspješno se odupire stresu. Nedostatak može dovesti do anemije i određenih neuroloških problema, depresije i slabosti. Nalazi se u algama, đumbiru, šampinjonima i grašku. Preporučena dnevna doza iznosi 1,6 miligrama.

Vitamin C
Jača imunitet i dokazano pomaže u liječenju bronhitisa, modrica, prehlada, glaukoma, povišenog kolesterola, infekcija i rana. Djeca bi na dan trebala uzimati 60-100 miligrama, a odraslima se preporučuje maksimalna doza od 100 miligrama. Nalazi se u limunu, naranči, jagodama, paprici, kiviju, špinatu, mangu, borovnicama i ribizlima.

Vitamin D
Sunce je najbolji izvor vitamina D koji jača kosti i zube, smanjuje rizik od raka te bolesti krvožilnog sustava. U organizam se unosi lososom, srdelama, teletinom, jajima, šampinjonima i mliječnim proizvodima.

Vitamin E
Štiti organizam od štetnih posljedica oksidacije (lipidne peroksidacije). Djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva, prirodan je afrodizijak i nalazi se u gotovo svim namirnicama, pogotovo u maslinovom ulju i suncokretovom ulju. Dnevna doza vitamina E i B1 može se pokriti ukusnom grickalicom - sjemenke suncokreta potrebno je malo popržiti na suncokretovom ulju.

Vitamin K
Zadužen za zdrave i jake kosti pa samim time sprječava nastanak osteoporoze. Nužan za aktivnost osteokalcina, proteina koji ima ključnu ulogu u ugradnji kalcija u koštano tkivo. Nalazi se u zelenom povrću (ne gubi se za vrijeme kuhanja), luku, mlijeku, jajima i mesu.

Izvor: metro-portal.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.