NavMenu

Traži se ukidanje odluke o određivanju koncesionara

Izvor: eKapija Srijeda, 15.12.2010. 11:30
Komentari
Podeli

Razmatrajući politiku dodjele koncesija za pravne i fizičke osobe koje posjeduju privredne objekte uz magistralne ceste u FBiH, Federalna vlada na sjednici održanoj 14. decembra je ocijenila kako treba ukinuti postojeću odluku (iz 2009. godine) koja se odnosi na određivanju koncesora, te donijeti novu koja bi jasno definirala koje je federalno ministarstvo nadležno za provedbu postupka dodjele koncesije za obavljanje pojedinih privrednih djelatnosti uz magistralne ceste.

Istaknuto je također da novi zakonski akt iz ove oblasti mora jasno i nedvojbeno odrediti predmete koncesije, odrediti tko je i u kojoj mjeri odgovoran za njihovu administrativnu provedbu i za kontrolu pravovaljanosti provedbe zakonskih rješenja. "Potpisivanjem koncesijskih ugovora teret plaćanja koncesije ne smije izravno opteretiti krajnjeg potrošača, već to treba uraditi kroz posebnu naknadu na ostvareni profit koji je rezultat posebnih pogodnosti korištenja javnog dobra za obavljanje privredne djelatnosti", istaknuli su iz Vlade.

Kada je riječ o dodjeli koncesija s privrednim subjektima koji su već korisnici cestovnog zemljišta, a nisu zaključili koncesioni ugovor sukladno postojećem Zakonu o koncesijama, svako federalno ministarstvo mora utvrditi o kojim se privrednim subjektima radi.

Nakon toga, svim takvim privrednim subjektima treba uputiti poziv da, u roku od 60 dana, dostave relevantnu dokumentaciju koja će poslužiti kao temelj za potpisivanje koncesijskih ugovora. Samim ugovorima bliže se određuju nakane za koje se daje koncesija, uvjeti i način plaćanja naknada i jamstva korisnika koncesije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.