NavMenu

Otvoren Međunarodni kolokvij "2010. - godina biološke raznolikosti"

Izvor: eKapija Utorak, 14.12.2010. 12:40
Komentari
Podeli

Više od stotinu sudionika iz BiH i regije nazočilo je svečanom otvaranju Međunarodnog kolokvija "2010. - godina biološke raznolikosti" koji se pod visokim pokroviteljstvom Borjane Krišto, predsjednice Federacije BiH i u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma održava u kongresnoj dvorani livanjskog hotela Dinara.

(Nevenko Herceg)

Impozantan broj sudionika u dva dana trajanja kolokvija podijelit će iskustva kako snažnije implementirati Konvenciju o biološkoj raznolikosti koja predstavlja odgovor međunarodne zajednice na sve izraženiju spoznaju o alarmantnoj ugroženosti biološke raznolikosti u cijelome svijetu, ali i dati simboličan doprinos obilježavanju 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti.

U uvodnom obraćanju ministar turizma Nevenko Herceg je naglasio kako je kako je cilj kolokvija aktualizirati potrebu snažnije zaštite prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti kako na lokalnoj i nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, te ojačati javnu svijest o značaju biološke raznolikosti i njezinog očuvanja za život svakog pojedinca i gospodarski razvitak zajednice.

"Zaštita prirode i okoliša nesumnjivo je jedna od najzahtjevnijih i najsloženijih aktivnosti koja zadire u sve dijelove organizacije današnjeg društva, a naš zajednički put prema euroatlantskim integracijama obvezuje nas na jačanje i daljnje razvijanje uspješne suradnje na svim poljima", kazao je ministar Herceg podsjećajući kako je Bosna i Hercegovina, koja je potpisnica Konvencije od konca 2002. godine, u posljednje vrijeme ostvarila značajan iskorak ka približavanju svijetu i Europi zahvaljujući čemu nas već prihvaćaju i percipiraju kao zemlju koja vodi računa o očuvanju prirode i zaštiti okoliša.

Naglasio je da je trajno opredjeljenje Bosne i Hercegovine održivi razvoj prirodnih vrijednosti koji s jedne strane stoji u direktnoj funkciji održivog gospodarskog razvoja, a s druge strane u funkciji nacionalnog doprinosa svjetskim nastojanjima da se osigura održivo iskorištavanje, zaštita i razvoj prirodnih resursa kao uvjet bez kojeg nema dugoročnog razvoja na globalnoj i regionalnoj razini. Inače, Ministarstvo je operativna nacionalna središnjica (National Focal Point - NFP) za Konvenciju o biološkoj raznolikosti u ime države Bosne i Hercegovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.