Izvor: eKapija | Utorak, 14.12.2010.| 12:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren Međunarodni kolokvij "2010. - godina biološke raznolikosti"

(Foto: b)

Više od stotinu sudionika iz BiH i regije nazočilo je svečanom otvaranju Međunarodnog kolokvija "2010. - godina biološke raznolikosti" koji se pod visokim pokroviteljstvom Borjane Krišto, predsjednice Federacije BiH i u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma održava u kongresnoj dvorani livanjskog hotela Dinara.

(Nevenko Herceg)

Impozantan broj sudionika u dva dana trajanja kolokvija podijelit će iskustva kako snažnije implementirati Konvenciju o biološkoj raznolikosti koja predstavlja odgovor međunarodne zajednice na sve izraženiju spoznaju o alarmantnoj ugroženosti biološke raznolikosti u cijelome svijetu, ali i dati simboličan doprinos obilježavanju 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti.

U uvodnom obraćanju ministar turizma Nevenko Herceg je naglasio kako je kako je cilj kolokvija aktualizirati potrebu snažnije zaštite prirodnih vrijednosti i biološke raznolikosti kako na lokalnoj i nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, te ojačati javnu svijest o značaju biološke raznolikosti i njezinog očuvanja za život svakog pojedinca i gospodarski razvitak zajednice.

"Zaštita prirode i okoliša nesumnjivo je jedna od najzahtjevnijih i najsloženijih aktivnosti koja zadire u sve dijelove organizacije današnjeg društva, a naš zajednički put prema euroatlantskim integracijama obvezuje nas na jačanje i daljnje razvijanje uspješne suradnje na svim poljima", kazao je ministar Herceg podsjećajući kako je Bosna i Hercegovina, koja je potpisnica Konvencije od konca 2002. godine, u posljednje vrijeme ostvarila značajan iskorak ka približavanju svijetu i Europi zahvaljujući čemu nas već prihvaćaju i percipiraju kao zemlju koja vodi računa o očuvanju prirode i zaštiti okoliša.

Naglasio je da je trajno opredjeljenje Bosne i Hercegovine održivi razvoj prirodnih vrijednosti koji s jedne strane stoji u direktnoj funkciji održivog gospodarskog razvoja, a s druge strane u funkciji nacionalnog doprinosa svjetskim nastojanjima da se osigura održivo iskorištavanje, zaštita i razvoj prirodnih resursa kao uvjet bez kojeg nema dugoročnog razvoja na globalnoj i regionalnoj razini. Inače, Ministarstvo je operativna nacionalna središnjica (National Focal Point - NFP) za Konvenciju o biološkoj raznolikosti u ime države Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.