NavMenu

Fiskalizacija sa 5D-CADD Sarajevo

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.12.2010. 12:25
Komentari
Podeli

Rok za fiskalizaciju prve grupe poreskih obveznika (ugostitelji, apoteke, benzinske pumpe) ističe 15.12. i 5D-CADD d.o.o. Sarajevo nudi adekvatne solucije za fiskalizaciju klijentima sa područja Kantona Sarajevo.

Ulaskom u proces fiskalizacije u Federaciji BiH firma 5D-CADD d.o.o. Sarajevo želi olakšati kompletan proces samim obveznicima koji su svjesni svojih zakonskih obaveza. To je učinjeno distribucijom informativnih letaka o obavezama samih obveznika koje trebaju ispoštovati do 15.12.2010. godine koje se ogledaju u odabiru i uplati avansa za fiskalni uređaj, potpisu ugovora o kupoprodaja i ugovora o servisiranju fiskalnih uređaja, te pripremi neophodne dokumentacije, te ispunjavanju i predaji Zakonom propisanog ZIF-obrasca.

"Mnogi distributeri i serviseri fiskalnih uređaja koriste pomenuti rok kako bi izvršili bespotrebni pritisak na obveznike iz prve grupe. U pitanju je rok propisan Pravilnikom o dinamici fiskalizacije u FBiH i naš je posao obveznicima ponuditi odgovarajući fiskalni uređaj i odgovarajuće uvjete za saradnju, u prvom redu servis i održavanje fiskalnog sistema, te im taj proces u konačnici olakšati, a ne otežati. Mi u 5D-CADD d.o.o. Sarajevo smo tome pristupili sistematično, obučili smo ljude i poslali ih na neophodna školovanja u kompanije čiji su fiskalni uređaji dobili odobrenja i certifikate Federalnog Ministarstva Financija/Finansija...", istakao je Dino Selimović, direktor 5D-CADD d.o.o. Sarajevo.

Ovlašteni predstavnici 5D-CADD d.o.o. Sarajevo su obveznicima na terenu u Sarajevu prezentovali razlike između tipova fiskalnih uređaja; obveznicima je objašnjeno da su fiskalne kase neovisne u svom radu od računara, da fiskalna kasa/printer može raditi i kao kasa i kao printer - ovisno o potrebama, a da je za kontrolu fiskalnog printera potrebna i certificirana aplikacija (drajver) i računar.

Jedno od najčešćih pitanja obveznika je mogućnost povezivanja fiskalnog uređaja sa programima koje već koriste za knjigovodstvo i evidenciju, što je u konačnici obaveza proizvođača softvera/programa, da svoje softversko rješenje prilagodi certifikovanim fiskalnim uređajima.

"Mi smo podcrtali da je svaki ovlašteni servis fiskalnih uređaja, pa i 5D-CADD d.o.o. Sarajevo prema Zakonu dužan izvršiti obuku vašeg operatera, kao i pružiti besplatnu tehničku podršku u trajanju od 14 dana od dana kupovine fiskalnog uređaja. Obveznicima također ističemo da je obaveza potpisivanja ugovora o servisiranju sa ovlaštenim servisom fiskalnih uređaja definisana Zakona o fiskalnim sistemima i pratećih pravilnika", dodao je Ismar Hadžiosmanović, direktor prodaje fiskalnih uređaja u 5D-CADD d.o.o. Sarajevo.

Na tržištu su primijećeni razni mešetari koji obveznicima nude necertifikovane fiskalne sisteme, za dosta niže cijene od onih koji su certifikovani – obveznici trebaju biti svjesni da te uređaje jednostavno mogu baciti kada im u posjetu dođe porezna inspekcija.

Od 5D-CADD d.o.o. Sarajevo primate predračun za odgovarajući fiskalni uređaj, potpisujete ugovor o kupoprodaji i ZIF obrazac za inicijalnu fiskalizaciju, na osnovu čega se vrši plaćanje i narudžba fiskalnog sistema. Nakon toga ovlašteni proizvođač/zastupnik isporučuje ovlaštenom distributeru/serviseru (5D-CADD d.o.o. Sarajevo) fiskalni uređaj, a ovlašteni serviser iz 5D-CADD d.o.o. Sarajevo, uz prisustvo ovlaštenog lica iz Poreske Uprave, fiskalizira uređaj i isproručuje ga obvezniku, pojašnjen je sam proces nabavke fiskalnog uređaja iz 5D-CADD d.o.o. Sarajevo.

Između ostalog, u 5D-CADD d.o.o. Sarajevo ističu zašto odabrati baš njih – jer su ovlašteni distributer i serviser fiskalnih uređaja TRING d.o.o. Gračanica i ERP Consulting d.o.o. Sarajevo; jer imaju uposlene ovlaštene servisere fiskalnih uređaja koji imaju znanja i iz ostalih IT oblasti; zato što obveznik dobija kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.