NavMenu

Evropski sud prihvatio tužbu operatera Sjevernog toka 2 protiv Evropske unije

Izvor: Energija Balkana Četvrtak, 14.07.2022. 07:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)Ilustracija
Evropski sud (ECJ) prihvatio je tužbu operatera gasovoda Sjeverni tok 2 protiv propisa Evropske unije koji su i zemljama izvan Unije naložili odvajanje transporta od proizvodnje i distribucije gasa.

Evropski parlament usvojio je spornu dopunu direktive o gasovodima koji povezuju članice Evropske unije u aprilu 2019, a kompanija Nord Strim 2 AG, operater gasovoda Sjeverni tok 2, osporila je pred Opštim sudom Evropske unije proširenje propisa i na zemlje izvan Unije, prenosi sajt Energija Balkana.

Nord Strim 2 registrovan je u Švajcarskoj, a njegov je većinski vlasnik ruski gasni div Gazprom. Vlasničke udjele posjeduju i njemačka Wintershall Dea, PEG Infrastruktur njemačkog E.ON-a, holandski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE. Opšti sud odbio je tužbu proglasivši je neutemeljenom, a kompanija se na presudu žalila Evropskom sudu (ECJ). ECJ je danas poništio presudu.

Opšti sud pogrešno je zaključio da dopuna direktive ne utiče direktno na Nord Strim 2, pa je i njegova presuda, izvedena iz tog zaključka, pogrešna, zaključile su sudije Evropskog suda. Zato su prihvatili zahtjev kompanije za poništenjem presude i vratili predmet Opštem sudu.

Nije jasno kakve bi mogle biti praktične posljedice presude, jer je njemačka vlada zamrzla projekat gasovoda Sjeverni tok 2 nakon što je Rusija priznala dvije otcepljene ukrajinske regije i pokrenula invaziju na Ukrajinu, napominje agencija dpa.

U maju je kompanija za dlaku izbjegla stečaj, nakon što joj je švajcarski sud produžio rok za sređivanje finansija i dodijelio joj stečajnog upravnika. Gasovod je trebalo da udvostruči isporuke ruskog gasa u Njemačku i dovršen je prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.