Izvor: Fena | Subota, 11.12.2010.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dodijeljeni certifikati "Profesionalni pčelar" pedeset dvojici pčelara

(Foto: b)

U organizaciji Projekta jačanja poljoprivrednih tržišta (FARMA), koji finasiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za razvoj i suradnju (Sida), jučer su na Agronomsko-prehrambeno-tehnološkom fakultetu Mostar uručeni certifikati za zvanja pčelara.

Nakon svečane prisege da će profesionalno i sukladno europskim standardima časno obavljati pčelarsko zvanje, certifikati "Profesionalni pčelar" dodijeljeni su pedeset dvojici pčelara iz šest hercegovačkih općina.

Čestitajući pčelarima na uspješnoj obuci, dekan Agronomsko-prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Stanko Ivanković kazao je da sektor pčelarstva u Bosni i Hercegovini ima veliki potencijal, što daje mogućnost da domaći med bude izvrsnog kvaliteta.

Podsjetio je da BiH trenutno nije na listi zemalja kojima je dozvoljen izvoz meda u zemlje Evropske unije, ali kako se nada da će se nakon ove obuke pčelara smanjiti uvoz inozemnoga meda u BiH.

Polaznici škole pčelarstva imali su priliku u devet mjeseci intenzivnog školovanja da steknu profesionalno znanje, koje će im omogućiti da zadovolje standarde kvaliteta koje u ovom sektoru postavlja evropsko tržište.

"Program škole obuhvaćao je teme kao što su: fiziologija pčele, oprema u pčelarstvu te organsko pčelarstvo i bolesti pčela, a te su teme trenutno aktuelne za pčelare u cijelom svijetu", kazao je dekan Ivanković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.