NavMenu

Ni poljoprivreda ne može bez digitalizacije - Na raspolaganju 3,1 mil KM za mikro, mala i srednja preduzeća

Izvor: Glas Srpske Utorak, 12.07.2022. 10:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Allexxandar/shutterstock.com)Ilustracija
Prateći razvoj tehnologije i domaći poljoprivrednici nastoje što više modernizovati proizvodnju i preradu, a na raspolaganju im je i 3,1 mil KM bespovratnih sredstava za investicije u digitalnu transformaciju.

U okviru projekta EU i vlade Njemačke "EU4Business Recovery" objavljen je javni poziv za dodjelu novca mikro, malim i srednjim preduzećima u sektoru poljoprivrede u BiH. Mogu se prijaviti preduzeća koja se bave uzgojem ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja ili meda.

- Po jednoj prijavi moguće je dobiti od 10.000 KM do 200.000 KM bez PDV-a, a novac se može koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova - saopšteno je u petak iz UNDP-a.

Za svaki projekat podnosilac prijave mora obezbijediti vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, u koje se ubraja nabavka opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga.

Cilj ove podrške je, kako navode, obezbijediti opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima BiH kako bi se smanjili negativni efekti izazvani pandemijom kovida 19.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da su informacione tehnologije sve prisutnije u svim sferama, te da je i poljoprivredna proizvodnja došla na red da bude digitalizovana.

- Svjedoci smo manjka radne snage pa nam je digitalizacija potrebna kako u pružanju stručnih usluga, od osmatranja i premjeravanja parcela, tako i kod procesa zalivanja, evidencije posijanih kultura i tome slično. Dosta toga se već koristi - rekao je Marinković naglasivši da je novac iz inostranih fondova za ove namjene dobrodošao, ali bi bilo dobro da konkurs obuhvata i poljoprivredna, porodična gazdinstva, a ne samo firme.


Da je svaka podrška dobrodošla, saglasni su i u poljoprivrednom porodičnom gazdinstvu Kapi zavičaja iz Prnjavora.

- Svake godine ulažemo u nove mašine. Ne može se ni raditi ako se neće ulagati u opremu. Primjera radi, kupili smo savremenu punilicu koja puni 16 flaša odjednom - kazali su u ovom gazdinstvu dodajući da su pretprošle godine preradili 70 tona voća.

Prijava

Zainteresovani za učešće u javnom pozivu projekte sa potrebnom dokumentacijom treba da dostave do 8. avgusta isključivo putem onlajn platforme https://javnipoziv.undp.ba.

- Kroz projekat će, nakon prvog kruga evaluacije, biti pružena i ekspertska podrška daljem razvoju odabranih ideja - saopštili su iz UNDP-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.