NavMenu

Pogledajte program ovogodišnje Una regate

Izvor: Promo Srijeda, 06.07.2022. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: Nacionalni park Una)
Svake godine, obično krajem jula se održava Una regata koja okuplja veliki broj ne samo domaćih, već i gostiju iz cijelog svijeta koji imaju priliku uživati u ljepotama ovog podneblja i čarima rijeke Une i njenog Nacionalnog parka.

Una regata je međunarodna tradicionalna turističko-sportsko-kulturna manifestacija, puna adrenalina, veselja i dobrog raspoloženja svih učesnika, a ujedno i centralni događaj turističke promocije potencijala Une i drugih prirodnih ljepota.

Ove godine, program 48. Internacionalne Turističke Una regate započinje 27. jula okupljanjem učesnika u Martin Brodu u piknik zoni Lučica gdje će biti upriličeno svečano otvorenje uz zabavni program za sve prisutne. Za ovaj dan učesnici hranu osiguravaju sami, a naredna tri dana, koliko traje plovidba na rijeci Uni, za doručak, ručak i večeru će se pobrinuti organizatori.

Drugog dana, 28. jula regata starta ujutro prema Štrbačkom buku. Planirano je zaustavljanje u Kulen Vakufu za pauzu i odmor, osvježenje i ručak. Iz Kulen Vakufa regata nastavlja svoje putovanje prema jedinstvenom biseru prirode i najatrkativnijoj lokaciji unutar Nacionalnog parka Una Štrbačkom buku, gdje je organiziran kamp i zabavni program do dugo u noć.

Trećeg dana Unske regate, 29. jula ujutro se kreće za Bihać. U ovoj etapi slijedeća pauza je u Ripču uz osvježenje i ručak nakon čega se plovidba nastavlja. Kamp u Bihaću je planiran na Gradskoj otoci, a navečer nas na istom mjestu očekuje spektakl ovogodišnje manifestacije, koncert u čast Akiju Rahimovskom, kao i koncert legendarne grupe Vanna. Pored muzičkog dijela, planirani su i Tradicionalni skokovi sa Gradskog mosta kao i Blobbing takmičenje, odnosno skakanje sa zračnog jastuka uz vrijedne nagrade.

Posljednji dan regate 30. jula plovidba kreće iz Bihaća put Bosanske Krupe, gdje će na Gradskom trgu biti upriličeno svečano zatvaranje 48. Internacionalne Una Regate uz zabavni pogram za sve učesnike i prisutne goste ovog grada na Uni.

(Foto: Nacionalni park Una)
"Svako ima svoju rijeku. Može mu biti i majka i sestra i ljubavnica. Tako i ja imam svoju, u nju sam sasvim zaljubljen: Unu!"

Kotizacija za učešće ove godine iznosi 50 KM i uključuje:

- prostor za kampiranje
- ulaz u sve posjetilačke zone NP Una
- osiguranje svih učesnika od strane ovlaštene osiguravajuće kuće
- angažman iskusnih kajakaša i ronioca radi bezbjednosti učesnika
- angažman vatrogasne i sanitetske službe
- prevoz lične kamping opreme i ličnih stvari od Martin Broda do Bosanske Krupe
- ulaznice za koncerte

Svi zainteresirani za učešće na ovogodišnjoj Una Regati sa adekvatnim vlastitim plovilima i opremom mogu se prijaviti Organizatoru i učestvovati u Regati. Učesnici koji nemaju vlastiti rafting čamac ili neko drugo adekvatno plovilo, licenciranog voditelja čamca – skipera i obaveznu sigurnosnu opremu za plovidbu (kaciga, prsluk za spašavanje, veslo) mogu se obratiti registrovanim agencijama koje vrše organiziranje sportskih aktivnosti na vodama u NP Una.

Organizatori napominju da cijena čamca, uključujući skipera i sigurnosnu opremu -kaciga, sigurnosni pojas, veslo, dogovora se sa agencijama sukladno odabranim etapama (mogućnost učestvovanja na cijeloj regati ili pojedinačno po etapama). Ukoliko imate vlastiti šator, trebate ga ponijeti, ako ne, moći ćete da ga rentate, ali svakako nećete spavati pod vedrim nebom, a ako želite možete sebi iznajmiti sobu u nekom od hotela ili pansiona.

- Ne zaboravite kremu za sunce i kupaći kostim, također rezervnu odjeću i obuću. Provjerili smo i vremensku prognozu, najavljuju samo sunce, ali s prirodom se nikad ne zna. Ne možemo sve predvidjeti i sve osigurati pa kabanica nije na odmet. Ono što je bitno, jeste da pečat na ovakvim manifestacijama ne ispiraju kiša i vremenske neprilike, vedro vrijeme čine vedri ljudi.

Borbeni duh i odlično raspoloženje nije moguće opisati riječima i zato dodjite i uvjerite se sami, jer "Upoznajte ljude sa suncem iznutra" nije samo slogan, to je doživljaj koji se nosi s ovog mjesta i ne napušta nas dugo, dugo... - poručuju organizatori.

Hint:

- Krema za sunčanje i labello
- Sunčane naočale sa vezicama
- Kupaći kostim
- T-shirt
- Stare tenisice i rezervna odjeća i obuća (jer sve ovo će se smočiti)
- Mala nepropusna vrećica za odlaganje telefona i kamere
- Ručnike
- Plastične vreće (za mokru odjeću i obuću)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.