NavMenu

Sve opcije u slučaju Trgovska gora na stolu, pa i tužba

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 06.07.2022. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / rabedirkwennigsen)
Prva verzija strategije za pravnu zaštitu interesa BiH zbog namjere susjedne Hrvatska da na Trgovskoj gori, uz samu granicu, odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo, stigla je nadležnima u Sarajevu, a u dokumentu je istaknuto da su sve opcije na stolu pa i tužba pred međunarodnim sudovima, saznaje Glas Srpske.

Stav svih strana u BiH je da je ta lokacija nedopustiva jer se nalazi uz samu granicu i u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje, a poseban akcenat je na činjenici da bi, odlaganjem tog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika.

Kako bi BiH bila što spremnija za borbu za te stavove lani su formirani Pravni i Ekspertski tim u kojem su stručnjaci iz brojnih oblasti, a čiji je rad pod stalnom lupom koordinacionog tijela gdje su nadležni iz resora sa svih nivoa vlasti.

Članovi Pravnog tima sa kojima su iz Glasa Srpske stupili u kontakt nisu željeli da o pripremljenim koracima govore dok cijeli dokument, na oko 100 stranica, ne prođe ruke nadležnih institucija.

- Planirana lokacija na Trgovskoj gori, odnosno na mjestu bivše kasarne Čerkezovac nije dobra. Tim je konačno završio svoj dio posla. Za sada. Sve opcije su u igri pa i tužbe koje su ranije pominjane kao mogućnost - kazao je sagovornik Glas Srpske upućen u dešavanja na domaćem terenu.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem je čelu Staša Košarac, do zaključenja ovog broja Glasa Srpske nisu stigli odgovori na pitanja da su pregledali dokument koji im je dostavio Pravni tim.

Doskorašnji rad stručnih timova već je bio pod lupom Koordinacionog tijela, a na sastanku su osim Košarca bili ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, ministarka turizma i okoliša FBiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Marinko Zeljko i predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut.

Tada je rečeno da će nacrt strategije biti dostavljen ministarstvima na mišljenje, a nakon toga sa izvještajima Pravnog i Ekspertskog tima, biti upućen Savjetu ministara BiH na usvajanje. Stav zvaničnika je da BiH nije u zaostatku u odnosu na Hrvatsku kada su u pitanju aktivnosti usmjerene na zaštitu njenih interesa, u skladu sa odredbama konvencija.

Predstavnici BiH su prošle sedmice i u Beču, u sjedištu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, prezentovali zbog čega smatraju da nije ispravna namjera Hrvatske da na Trgovskoj gori skladišti radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo. Hrvatska je vlasnik pola NE Krško u Sloveniji i trebala bi brzo da preuzme svoj dio otpada, ali ima naznaka da će još nekoliko godina na toj lokaciji biti skladišten radioaktivni otpad, kao i istrošeno nuklearno gorivo.

Eksperti

Članovi Ekspertskog tima trebalo da tokom ovom mjeseca ponovo posjete Čerkezovac na Trgovskoj gori, nakon čega će sačiniti stručne analize koje se odnose na geološka i geofizička istraživanja, istražna bušenja, nulti stepen radioaktivnosti te seizmološka mjerenja na ovoj lokaciji.

Predsjedavajući tima Emir Dizdarević je potvrdio nedavno za Glas da je namjera da vide koje informacije, o sadašnjim i planiranim radovima na toj lokaciji, mogu da dobiju od hrvatskih kolega.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.