Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.12.2010.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bh. pivari tuže državu: Odšteta od nekoliko desetina miliona maraka

Grupacija pivara Bosne i Hercegovine angažirala je tim advokata koji će u narednom periodu kreirati opsežnu tužbu protiv države Bosne i Hercegovine, zbog dugogodišnjeg vođenja nedomaćinske politike favoriziranja uvoznih piva na uštrb domaće proizvodnje.

Na ovaj način su bosanskohercegovački proizvođači piva oštećeni za nekoliko desetina miliona maraka, a skoro za isti iznos i budžeti državnih institucija.

Zabrinuti odnosom nadležnih državnih institucija predstavnici Banjalučke, Bihaćke, Sarajevske, Tuzlanske i Grudske pivovare, dodatno su zabrinuti nakon što je prije nekoliko mjeseci iz Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH stigao dopis u kojem se navodi da podaci o povećanju uvoza u BiH nisu alarmantni i te da se na osnovu njih ne može provesti zaštita domaće proizvodnje, jer će se kositi sa odredbama CEFTA.

Međutim, stvarno stanje stvari je takvo da, prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u Bosnu i Hercegovinu se godišnje uvozi preko 12.000 šlepera piva, odnosno oko 1,4 miliona hektolitara (HL), što našu zemlju stavlja na čelo evropske liste uvoznika piva, stoji u saopćenju koje potpisuje Grupacija pivara BiH.

Također, tvrdnja vlasti da bi zaštita domaće proizvodnje bila protivna odredbama sporazuma CEFTA, potpuno je paušalna i neutemeljena, jer ni Hrvatska ni Srbija nemaju zvaničnu zaštitu domaće proizvodnje, ali su teške procedure za uvoz limitirale proizvođače, recimo iz BiH, da izvoze u ove zemlje. Dešavalo se u nekoliko navrata da u iščekivanju provođenja procedura uvoza, pivu istekne rok i ono se vrati u BiH, stvarajući dodatne probleme i troškove proizvođačima, koji se nakon takvoga iskustva ne usuđuju više krenuti u izvoz.

Grupacija pivara zatražila je od vladajućih struktura da se uspostavi sistem kontrole kvalitete uvoznih piva, koja vrlo često sa niskim ili zabrinjavajuće lošim kvalitetom, niskom cijenom obaraju prodaju kvalitetnim domaćim vrstama piva. Također, pivari su zatražili rigoroznije kontrole uvoza, jer se prilikom ulaza kontigenta piva iz susjednih zemalja, prikazuje nevjerovatno niska cijena uvoza, koju je nemoguće postići, a na osnovu nje se kreiraju carinske i porezne dadžbine. Samo na ovoj razlici država BiH gubi milione maraka godišnje.

Najavom tužbe sa odštetnim zahtjevom od nekoliko desetina miliona maraka, domaći pivari su najavili nastavak višegodišnje borbe. U razgovorima sa predstavnicima stranaka koji će formirati vlast potenciraće, kako navode, na stavu da Vlada odgovorno i hrabro mora iznalaziti personalna rješenja u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kako bi se izbjegla mogućnost da državni ministri favoriziraju proizvodnju piva iz uvoza, gušeći domaće proizvođače.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.