NavMenu

Donekle približeni stavovi proizvođača i otkupljivača pšenice - Jedni traže maksimalno 65 feninga, drugi do 67

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 05.07.2022. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/matthiasboeckel)
Na sastanku proizvođača i otkupljivača pšenice koji je organizovan u Privrednoj komori Republike Srpske u Banjaluci približeni su njihovi stavovi oko otkupne cijene pšenice, rečeno je nakon sastanka.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakao je nakon sastanka da su razgovarali sa proizvođačima i otkupljivačima pšenice.

- Imamo dobru godinu koja nije rekordna, ali su to prinosi oko 5,5 tona u prosjeku. Razgovarali sno o procesu otkupa, i nakon rasprave je dogovoreno da je otkupna cijena od 60 do 66 feninga po kilogramu, zavisno od područja, kvaliteta i uslova koje definišu proizvođači. U Srbiji je ona oko 63 feninga - kazao je Pašalić.

Dodao je da je ministarstvo ove godine snažnije podržalo proizvođače pšenice.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, naveo je da je kao i svake godine, nažalost hronični problem dogovor o cijenama pšenice.

- Već je žetva skoro završena, a mi nemamo otkupnu cijenu, i tako je već godinama Najbliži smo nekom dogovoru. Otkupljivači maksimalno nude do 65 feninga, a mi tražimo od 65 do 67 feninga. Nadamo se da ćemo uspjeti narednih dana da i to usaglasimo.

Pokušavamo apelovati na otkupljivače da se odreknu dijela profita kako ne bi sve palo na proizvođače. Uspjeli smo na ovom sastanku da približimo stavove - naglasio je Marinković.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, istakao je da je sastanak bio konstruktivan, te da je bilo dovoljno vremena da svi kažu svoje stavove

- Cijena pšenice nije političko pitanje i postoji jako dobra saradnja između primarnih proizvođača i otkupljivača. Naše ministarstvo u ovim pregovorima ima samo koordinirajuću ulogu - rekao je Košarac.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, kazao je da u ovom trenutku ne postoji konkretan dogovor oko cijene otkupa pšenice, te da će se u četvrtak nakon sastanka znati više.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, naglasio je da je žetva u velikom broju predjela završena.

- Sa žaljenjem konstantujem da nisu pribiliženi stavovi proizvođača i otkupljivača što govori o tome da niko od otkupljivača nije stao pred kamere. Sama otkupna cijena koju su proizvođači iznijeli je dokaz da je ta cijena samo za opstanak gazdinstava. Nama je u interesu da pošaljemo poruku da podržavamo proizvođače i da cijena manja od 67 feninga ne smije i ne može biti - zaključio je Petrović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.