NavMenu

Potpisan ugovor za treću fazu revitalizacije Luke Brčko - Izazovan projekat trajaće 16 mjeseci

Izvor: eKapija Utorak, 05.07.2022. 10:56
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Brčko distrikta)
Predstavnici Javnog poduzeća Luka Brčko juče su s predstavnicima kompanije Strabag potpisali ugovor vrijedan 11,6 mil KM, a koji se odnosi na realizaciju poslova rekonstrukcije pruge i izgradnje pristupne ceste.

Potpisivanjem ovog ugovora praktično je započela treća, ujedno i završna, faza revitalizacije Luke Brčko, prenio je Radio Brčko.

- To će jako puno značiti za samo poslovanje Luke. Vidimo već benefite ovog prvog projekta koji se odnosio na rekonstrukciju platoa i mislim da od toga već imamo ogromne koristi. Ja se nadam da će i druga faza koja se odnosi na nabavu dizalice također biti realizirana do kraja ove godine. Treća faza bi trebala započeti kroz 28 dana, a nadam se da će završetkom svih faza, Luka postati funkcionalna i da ćemo kroz naredno razdoblje poboljšati svoje poslovanje i postati samoodrživi - kazao je ravnatelj JP Luka Brčko Perica Josić.

Rok za izvođenje ugovorenih radova na realizaciji treće faze revitalizacije Luke je 16 mjeseci.

- Ovo je jedan vrlo specifičan projekt koji je praktički nukleus niskogradnje jer u sebi sadrži i izgradnju željeznice, rekonstrukciju željeznice, izgradnju i rekonstrukciju ceste, vijadukta. To je jedan projekt koji je izazovan i mi ćemo odgovoriti tom izazovu. Mislim da smo i mi i investitor učinili sve da ovaj projekt ide po ugovorenoj granici radova - kazao je zamjenik ravnatelja tvrtke Strabag Muhamed Ćatović.


Ukupna vrijednost projekta revitalizacije Luke, koji obuhvata izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavu nove dizalice i rekonstrukciju Bijeljinske ceste, kao i pruge do željezničke stanice Novo Brčko je 10 mil EUR i financira se grantom Europske unije u iznosu većem od 3 mil EUR i kreditom EBRD-a od 7 mil EUR.

Sredstva EU osigurana su kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne financijske institucije i donatori osiguravaju financiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regiji.

Projekt rehabilitacije je u skladu s Agendom povezanosti Europske unije, koja promovira transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu suradnju i integraciju s Europskom unijom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.