NavMenu

Evropski poslovni krug: Do kraja godine odgovor da li je BiH ispunila uvjete za izvoz u EU

Izvor: eKapija Srijeda, 08.12.2010. 15:50
Komentari
Podeli

Institut za akreditiranje BiH (BATA) radi na tome da se potpišu multilateralni sporazumi s evropskom akreditacijom, što znači da bi rezultati ispitivanja naših laboratorija i certifikati važili svugdje u Evropi, a samim tim i u svijetu, izjavio je danas direktor tog instituta Žarko Petrović.

"Indirektno, kad potpišemo te multilateralne sporazume, sva naša akreditirana tijela odnosno svi njihovi rezultati će biti priznati svugdje u Evropi i svijetu", dodao je Petrović, uz napomenu da je taj proces složen i dugotrajan.

Petrović je učestvovao na drugom sastanku Evropskog poslovnog kluba koji je u Sarajevu organizirao Euro info korespondentni centar Vanjskotrgovinske komore BiH, a tema sastanka bila je "Kada će izvozne kompanije iz BiH dobiti validne izvozne certifikate izdate od nadležnih institucija BiH".

Petrović je kazao da su u martu predali aplikaciju, a da će u februaru 2011. evropska akreditacija (Evropska unija za kooperaciju u oblasti akreditiranja) vršiti predocjenjivanje.

"Ako zadovoljimo to predocjenjivanje, dobit ćemo godinu dana da ispunimo sve uvjete da možemo potpisati te multilateralne sporazume" kazao je Petrović.

Ured za veterinarstvo BiH očekuje da do kraja godine dobije odgovor od Evropske komisije da li će moći naredne godine da izvozi na tržište EU i druge proizvode, kao što su med, mlijeko i mliječni proizvodi te jaja i proizvode od živine, rekao je direktor Ureda Drago Nedić.

Po njegovim riječima, nakon što je inspekcija Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske komisije dala povoljan izvještaj Uredu za veterinarstvo BiH, EU može automatski da stavi BiH na listu za izvoz spomenutih proizvoda.

"Druga mogućnost EU je da planira inspekcije koje će doći naredne godine u BiH, pregledati određene objekte, odnosno čitav sistem, i utvrditi da li smo ispunili uslove za izvoz", dodao je Nedić.

Istakao je da je realno očekivati da Ured sljedeće godine ima bar pet inspekcija Evropske komisije po različitim sistemima koje je kandidovala za izvoz, te da iz Ureda za veterinarstvo BiH smatraju da su spremni da se upuste u tu proceduru.

"Mi očekujemo da na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH ide 15 propisa koji su iz oblasti veterinarstva, a odnose se na zdravlje životinja, namirnice životinjskog porijekla i drugo, što je još jedan od preduslova da smo spremni za sljedeću godinu i da određene stvari uradimo kako treba", naglasio je Nedić.

On je istakao da BiH nije bitan samo izvoz u EU, već da ima i približne standarde sa zemljama regiona da bi mogla da razmjenjuje pošiljke i na taj način bude konkurentna na tom tržištu, jer pola proizvedenog mlijeka u BiH se izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, kao i jaja, mliječni i mesni proizvodi.

Direktorica Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ iz Zenice Mirsada Oruč kazala je da su u proteklih 15 godina prilično uspjeli vratiti imidž ovog instituta, samim tim što su prvi ušli u akreditaciju.

"Bili smo prva institucija koja je imala akreditovan laboratorij. Tu akreditaciju smo dobili za ispitivanje metalnih materijala, i to mehaničkih metalografskih osobina i hemijskog laboratorija. Poslije toga, proširili smo akreditacije na druge laboratorije koje smo mogli pripremiti, a radilo se o laboratorijima za pritisak i temperaturu, a ujedno i laboratorije za hemijsko-keramičko-minerološka ispitivanja", istakla je Oruč dodajući da je u fazi pripreme za akreditaciju laboratorija za zagađenje voda.

Ovaj sastanak Evropskog poslovnog kluba bio je prilika za uspostavljanje direktnog kontakta i partnerskog odnosa predstavnika institucija nadležnih za privredu i privrednika i za razgovore o infrastrukturi kvaliteta, akreditacionim tijelima, necarinskim barijerama, usklađivanju s evropskim standardima i direktivama iz ove oblasti i dr.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević je kazao da će zaključci i poruke s ovog skupa poslužiti za dogradnju platforme za zastupanje članica komore pred nadležnim institucijama BiH, kao i za izradu dokumenta izvozne stretegije, a koji treba biti usvojen do sredine iduće godine.

Sastanku prisustvovalo 40 kompanija

Cilj Europskog poslovnog kluba je da izvozno orijentisane kompanije dobiju priliku da u neformalnoj atmosferi razgovaraju s predstavnicima nadležnih institucija o pitanjima koja se direktno tiču njihovog uspjeha u poslovanju, odnosno nastupa na europskom/međunarodnom tržištu. Organizacija sastanka je ocijenjena i kao odlična prilika za unaprjeđenje procesa uspostavljanja partnerskog odnosa između vladinih institucija i poslovne zajednice Bosne i Hercegovine.

Na sastanku Europskog poslovnog kluba je prisustvovaloo oko 40 kompanija iz različitih sektora privrede, koje su bile u prilici da uspostave direktan kontakt s predstavnicima institucija nadležnih za privredu.

O ulozi Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine govorio je predsjednik Komore Veselin Poljašević, a ključne aktivnosti Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine predstavio je direktor Drago Nedić, Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine - BATA direktor Žarko Petrović, Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine direktor Esad Tuzović, Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine zamjenik direktora Sead Bekić, Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine Edin Čerimagić i Metalurškog Instituta „Kemal Kapetanović“ iz Zenice – akreditirane laboratorije - direktorica Mirsada Oruč.

FENA/eKapija.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.