NavMenu

Bogatstvo autohtonih sorti voća - Vlasenica može da bude prepoznatljiva po proizvodnji hrane zaštićenog geografskog porijekla

Izvor: eKapija Srijeda, 20.07.2022. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Thomas Barrat/shutterstock.com)Ilustracija
Oko četvrtina teritorije opštine Vlasenica je pod poljoprivrednim zemljištem. Oko 370 poljoprivrednih gazdinstava je registrovano u APIF-u, mada je njihov broj mnogo veći. Prosječna gazdinstva u opštini su mala, usitnjena i okrenuta na mješovitu poljoprivrednu proizvodnju ekstenzivnog načina proizvodnje, podaci su Odjljenja za poljoprivredu Opštine Vlasenica.

- Ekstenzivni način proizvodnje karakteriše mali prinos po jedinici površine uz minimalno ili nikakvo korištenje pesticida i mineralnih đubriva, što bitno utiče na očuvanje životne sredine i biodiverziteta u sredini u kojoj živimo. Ovaj oblik poljoprivrede karakteriše male prihode u poljoprivredi i može se reći da predstavlja samo dodatni izvor prihoda domaćinstava koja se bave poljoprivredom - dodaju iz Odjeljenja.

Opština Vlasenica izdvaja značajna sredstva za podršku u poljoprivredi kroz razne vrste projekata i podsticaja. Projekti se odnose najviše za nabavku plastenika, sitne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, dok se kroz premije daje podrška različitim vidovima proizvodnje: ovčarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, mljekarstvo i dr.

- U tekućoj godini planirana sredstva kroz program podsticaja i nabavku repromaterijala iznose 92.000 КM, i pored sufinansiranje raznih projekata u poljoprivredi, ova sredstva su značajno povećana.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu ističu da se jedan od najvećih potencijala poljoprivrede ogleda u njenoj geografskoj poziciji i načinu poljoprivredne proizvodnje. Opština Vlasenica se prostire na nadmorskoj visini od 200 do 1.400 mnv, tako da je njen biodiverzitet izuzetno bogat i raznolik.

- Na gazdinstvima se i dalje nalazi ogroman broj starih autohtonih sorti voća, što predstavlja bogatu bazu genetskih resursa za očuvanje starih sorti voća otpornih na biljne bolesti, a samim tim ne zahtjevaju pretjeranu upotrebu pesticida. Agroturizam predstavlja jedan od najvećih potencijala opštine Vlasenica i pored ski centra Igrišta može da upotpuni ponudu i da bude jedan od prepoznatljivih imidža opštine.

Područje opštine Vlasenica se nalazi pod uticajem umjereno-kontinentalne klime sa prelazom u subplaninsku i planinsku klimu. Bitne klimatske odlike ovog prostora su topla ljeta, umjerene zime sa pojavom kasnih proljećnih i ranih jesenjih mrazeva što negativno utiče na pojedine biljke i biljnu proizvodnju.

Postavljanje lansirnih rampi za preventivnu zaštitu od grada

Iz Odjeljenja za poljoprivredu naglašavaju da ulaganja u sisteme za navodnjavanje predstavljaju ogromna sredstva tako da je ovaj projekat bez podrške resornih ministarstava nemoguće realizovati.

- Trenutno je na teritoriji lokalne zajednice aktuelan projekat postavljanja lansirnih rampi za preventivnu zaštitu od grada, dok će jedan od narednih faza unapređenja ambijenta za bavljenje poljoprivredom biti i obezbjeđivanje vode za sve poljoprivredne proizvođače. Treba istaći da je lokalna zajednica izgradila veliki broj mreža za snadbijevanje vodom za piće čiji kapaciteti premašuju potrebe za ove namjene i koje poljoprivrednici svakako mogu koristiti i za navodnjavanje manjih površina koje su pod intezivnom biljnom proizvodnjom kao što su malinjaci, plastenici i dr. Takođe kroz projekte u poljoprivredi obezbjeđuju se sredstva i za nabavku sistema za navodnjavanje u sistemu kap po kap - ističu.

Dodaju i to da je Opština Vlasenica je u saradnji sa Vladom RS i Zavodom za zapošljavanje obezbjedila podsticaje za osnivanje tri preduzetničke djelatnosti iz oblasti drvoprerade čime su stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

- Najveći izazov u svijetu i kod nas u budućem periodu biće čista voda i proizvodnja zdrave hrane. Opština obiluje mnoštvom izvora pitke i čiste vode, dok je zemljište u prošlom periodu recesije bilo zaštićeno od modernih načina intezivne proizvodnje - korištenja pesticida i sredstava za zaštitu bilja, kao i prekomjernog korištenja mineralnih đubriva. Vlasenica ima priliku da bude prepoznatljiva po proizvodnji zdrave hrane obilježene geografskim porijeklom i turizmu ne samo u RS i BiH nego i šire, što će svakako biti naš osnovni cilj - kažu iz Odjeljenja za poljoprivredu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.