Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 03.07.2022.| 16:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS: Polugodišnja naplata direktnih poreza premašila milijardu i po maraka

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,540 milijardi maraka, što je za 186,4 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Da je nastavljen snažan rast naplate pokazuje i poređenje sa prvom polovinom 2019. godine, te je naplata javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine za 300 miliona maraka ili 24 odsto veća nego u istom periodu 2019. godine.

- Naplata javnih prihoda je u ovoj godini povećana u apsolutno svim segmentima, tako da je naplata direktnih poreza veća za 38 odsto, doprinosa za devet odsto, a ostalih javnih prihoda za pet procenata - izjavio je Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Direktni porezi su u periodu januar-jun ove godine naplaćeni u iznosu od oko 369,5 miliona KM, što je za 101,4 miliona maraka više nego u istom periodu prehodne godine.

Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 221,7 miliona maraka, što je za 83,2 miliona KM ili 60 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine.

Pored toga, rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 125 miliona maraka, što je za 15 odsto više u odnosu na period januar-jun prethodne godine.

Takođe, veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za osam, odnosno 10 odsto.

Doprinosi su u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 934 miliona maraka, što je za 74 miliona KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.
Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 236,8 miliona maraka, što je za 11 miliona KM više u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 28, odnosno 39 procenata, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi.
Što se tiče samo juna ove godine, naplata je iznosila 262,1 miliona KM, što je za 30,5 miliona maraka više nego u istom mjesecu prošle godine, te je takođe zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE