NavMenu

Inflacija i veće cijene energenata povećale uvoz iz Rusije

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 05.07.2022. 09:57
Komentari
Podeli
(Foto: Kokliang/shutterstock.com)
Uprkos ratu u Ukrajini i otežanom protoku robe, uvoz proizvoda iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu u prvih šest mjeseci ove godine je skoro duplo veći u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prvih šest mjeseci ove godine iz Rusije je uvezeno 242.468.136 kilograma proizvoda ukupne vrijednosti 224.427.702 KM.

- U istom periodu prošle godine iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu je došlo 211.568.221 kilograma proizvoda ukupne vrijednosti 125.291.473 KM - stoji u podacima UIO BiH.

Sa druge strane, izvoz u Rusiju u prvih šest mjeseci ove godine je smanjen u odnosu na isti period prošle godine.

- U prvih šest mjeseci ove godine izvezeno je 2.841.551 kilogram ukupne vrijednosti 18.206.416 KM, dok je u istom periodu prošle godine izvezeno 5.309.445 kilograma vrijednosti 27.348.621 KM - naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Ekonomista Admir Čavalić smatra da s jedne strane imamo neku vrstu zavisnosti od ruske nafte, ali ne apsolutnu, te da ipak postoje drugi izvori snabdijevanja.

- Ovo možda govori i o samom stanju ruske ekonomije u smislu da je moguće da imaju problema s izvozom na neka druga tržišta mimo BiH, te se onda to pokušava djelimično kompenzirati kroz povećan izvoz u BiH. Moguće je da u tom lancu snabdijevanja postoji značajnija motivacija ruskih izvoznika da djeluju više na našem tržištu - pojašnjava Čavalić.

Prema njegovim riječima, ovom povećanju uvoza iz Rusije doprinijela je i velika inflacija.

- Vrijednost osnova uvoza i izvoza je veća, što nužno ne mora da se odnosi na količinu, te se i inflacija može smatrati jednim faktorom uticaja, ali ne i apsolutnim faktorom. Zbog toga je rekordan uvoz, jer raste cijena faktora proizvodnje, a tako i finalnih proizvoda - naglasio je Čavalić.

Milenko Stanić, ekonomski analitičar, rekao je za Nezavisne da uprkos ratu u Ukrajini nije došlo do bitnih poremećaja u snabdijevanju s tržišta Rusije.

- Dominantno se uvoze energenti te količinski nije značajnije povećan uvoz u odnosu na prošlu godinu, ali finansijski jeste zato što je došlo do značajnijeg rasta cijena energenata, nafte i gasa. One su i više nego dvostruko veće nego prošle godine i taj rast isključivo vezujem za rast inflacije i porast cijena ključnih, uvoznih proizvoda kao što su energenti, nafta, gas, ali i drugi proizvodi kao što su žitarice - kazao je Stanić.

Dodao je da ovaj podatak pokazuje zavisnost BiH od ruske nafte.

- U ovim uslovima nemamo alternativnih izvora, iako se oni mogu otvoriti, ali proces izbora novih dobavljača i transportnih kanala je izuzetno komplikovan - zaključio je Stanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.