NavMenu

Plutajući grad na Maldivima dobiće prve stanovnike 2024. godine

Izvor: gradjevinarstvo.rs Subota, 02.07.2022. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: Colin Watts/Unsplash)
Maldivi su ugroženi konstantim porastom nivoa mora. Kako bi razvila plutajući grad koji efikasno odgovara na ovu prijetnju, arhitektonska firma Waterstudio udružila se sa kompanijom Dutch Docklands. Projekat koji je nastao u saradnji sa lokalnom vladom nalaziće se u toplovodnoj laguni na samo nekoliko minuta od glavnog grada Maldiva.

Prvi "ostrvski grad" ove vrste sastoji se od 5.000 plutajućih jedinica, uključujući stanove, restorane, preduzeća i škole, sa kanalima koji prolaze između njih po obrascu sličnom moždanom koralu. Očekuje se da će stanovnici početi da se useljavaju u kompleks početkom 2024. godine, dok će cijeli grad biti završen do 2027. godine.

Ovaj plutajući grad biće početak nove ere u kojoj se stanovnici Maldiva vraćaju okeanu kroz izdržljive, ekološki prihvatljive plutajuće konstrukcije. Novootkriveni projekat sadrži jedinstveni sistem puteva i vodenih kanala inspirisan prirodom po uzoru na efikasnu strukturu stvarnog moždanog korala.

Kompleks stimuliše rast korala stvaranjem plavih ekosistema iznad i ispod površine mora. Banke vještačkih korala biće povezane sa gradskim podnožjem, podstičući prirodni rast korala. Potopljeni i zaštićeni koralni grebeni lagune će djelovati kao prirodni razbijač talasa, pružajući stanarima udobnost i sigurnost u kombinaciji sa međusobno povezanom mrežom plutajućih struktura.

Dizajneri su zamislili plutajuću metropolu kao strukturu sledeće generacije koja balansira između održivosti i mogućnosti za život. Projekat je kreiran kao praktično rješenje za surovu realnost porasta nivoa mora, a ne samo kao budući ideal. Njegova pametna infrastruktura i dinamična, prilagodljiva konfiguracija mogu da odgovore na vremenske i klimatske promjene, jer će se grad uzdizati sa plimom.

Projekat štiti i obogaćuje netaknuti morski ekosistem upotrebom inovativne tehnologije održivog razvoja i najboljih ekoloških praksi. Podstiče razvoj Maldiva, kao i mješavinu zelene tehnologije, bezbjednosti, komercijalne izvodljivosti i zdravog novog načina života koji će poslužiti kao osnova za buduće plutajuće gradove. Kao rezultat toga, stanovnici Maldiva će postati klimatski inovatori umjesto klimatskih gubitnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.