NavMenu

Obustavu rada i bojkot benzinskih pumpi najavili prevoznici iz RS, u FBiH bez reakcija

Izvor: Klix Petak, 01.07.2022. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Nakon što su prevoznici iz Republike Srpske najavili da će obustaviti rad i bojkotovati benzinske pumpe, Klix je za izjavu kontaktirao Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta BiH.

U srijedu su prevoznici iz Republike Srpske najavili da će prestati točiti gorivo i obustaviti rad na deset dana od 4. jula kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog visokih cijena goriva. U Federaciji BiH za sada nema najava da će se išta slično događati.

- Nije niko najavljivao, barem nama u Udruženju. Nismo dobili informaciju niti je neko nešto najavljivao - kazao je za Klix.ba Faruk Drugović, sekretar Udruženja za transport Privredne komore FBiH.

Istakao je da općenito prijevoznici imaju problema koji su vezani za akcize koje još nisu suspendirane.

- Generalno jeste problem svima, žale se na troškove prijevoza koji je uvjetovan cijenom goriva, ali i problem nedostatka vozača. Upućivali smo inicijativu još u martu Upravi za indirektno oporezivanje i prema vladi da se akcize ukinu, ali znate kako je to završeno - naveo je Drugović.

Smatra da postoji nezadovoljstvo, no da Privredna komora Federacije BiH, specifično Udruženja za transport, nemaju najava o obustavi prijevoza.

Za komentar najava obustava prijevoza u BiH Klix je kontatirao i Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine koje svoje aktivnosti provodi u skladu sa aktima unutar kojih nije predviđena obustava prijevoza.

- Konkretno, 4. i 5. jula smo fokusirani na pregovore sa delegacijom Njemačke na sastanku Mješovite komisije za transport između dvije države, u svojstvu članova bh. delegacije, kako bi se pitanje nedostatka transportnih dozvola za obavljanje prijevoza tereta sa Njemačkom, kao i neka druga pitanja, razriješila na obostrano zadovoljstvo i način koji uvažava činjenicu o značajnom povećanju obima razmjene roba između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke - kazao je za naš portal Zijad Sinanović, sekretar udruženja.

Slična aktivnost je u pripremi kada se radi o još nekoliko država i provodi se u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.

- Već 7.jula održat ćemo sastanak sa predstavnicima nadležnih organa i službi u Bosni i Hercegovini, kako bi se u vrijeme izvoza sezonskog voća i povrća eliminirala duga zadržavanja vozila na pojedinim graničnim prijelazima sa Hrvatskom tj. Evropskom unijom - ističe Sinanović.

Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta BiH je uputilo inicijativu sa prijedlogom propisa koje je potrebno usvojiti kako bi se omogućio povrat dijela akcize na pogonsko gorivo za oblast cestovnog prijevoza.

- Vjerujem da su sada i organi na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, kojima je ova inicijativa dostavljana, uvidjeli da je šteta što ta inicijativa nije prihvaćena. Bojimo se da će se isto desiti i sa inicijativom koju smo 02.03.2022.godine uputili i gdje smo zahtijevali privremenu suspenziju člana 17. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, dok se ne stabilizira stanje na tržištu dizel goriva - istakao je Sinanović.

Kazao je i da je nužnost privremene suspenzije akcize na dizel gorivo pitanje na koje kontinuirano ukazuju u komunikaciji sa nadležnim organima i institucijama, te da nemaju namjeru odustati od tog prijedloga, jer se radi o jednom od ključnih faktora koji opterećuju međunarodni prijevoz tereta u Bosni i Hercegovini:

a) smanjenje zadržavanja na graničnim prijelazima sa R Hrvatskom i osiguranje graničnog prijelaza Svilaj kao dodatnog BIP-a (border inspection point)

b) privremena suspenzija akcize na dizel gorivo i osiguranje sistema povrata dijela akcize na pogonsko gorivo za cestovni prijevoz

c) olakšavanje pristupa zanimanju profesionalnog vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu

d) osiguranje uvjeta za ostvarivanje povrata PDV-a iz R Slovenije, Austrije i drugih država

e) osiguranje subvencija za obnavljanje voznog parka vozilima najviših ekoloških standarda kako bi se očuvala prijevozna moć BiH, obzirom da transport dobara iz i u Bosnu i Hercegovinu u najvećoj mjeri obavljaju domaći prijevoznici, doprinoseći time očuvanju proizvodnje, izvozu domaćih roba, kao i njihovu dostupnost na policama diljem Bosne i Hercegovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.