NavMenu

VTK BiH poziva na hitno rješavanje dugih zastoja na graničnim prelazima sa Hrvatskom

Izvor: eKapija Petak, 01.07.2022. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine poziva na hitno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i "zelenih koridora", te produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni.

Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine apeluje i ukazuje da su kilometarske kolone vozila ispred graničnih prijelaza neprihvatljive, te da je zadržavanje ogromnog broja vozača u tim kolonama danonoćno.

- Izvoznici sezonske, svježe, lakokvarljive robe su pod velikim opterećenjem zbog postojanja samo dva granična prijelaza i to granični prijelaz Stara Gradiška i granični prijelaz Nova Sela, na kojima se mogu obezbijediti fitosanitarni certifikati, a problemi se dodatno usložnjavaju primjenom Provedbene Uredbe EU 2021/2285, prema kojoj svaku pošiljku drva i proizvoda od drveta (i to nezavisno o termičkoj obradi) mora pratiti fitosanitarni certifikat. Zbog gore navedenog, po hitnom postupku se mora razmatrati objezbjeđenje novih BiP-ova i otvaranje "zelenih koridora" - navedeno je iz Komore.

Izvoznici roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koja je uglavnom tranzitna zemlja, izloženi su problemu koji nastaje zbog radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnom prijelazu Stara Gradiška i graničnom prijelazu Nova Sela.

- Ovako određeno radno vrijeme fitosanitarnih inspektora onemogućava da svježi proizvodi sa visokim sadržajem vode do krajnjeg kupca stignu u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta - istaknuto je.


Poziv na sastanak je upućen nadležnim institucijama kako bi zajednički reagovali i apelovali na rješavanje problema koji su od krucijalne važnosti za izvoznike i prijevoznike.

Sastanak je planiran 7. jula 2022. godine s početkom u 11:00 sati u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH.

Poziv je dostupan na sajtu VTK BiH na ovom linku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.