NavMenu

Gornji tok rijeke Ćehotine biće proglašen parkom prirode

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.06.2022. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Cvijic)
Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović potpisala je saglasnost da područje Gornji tok rijeke Ćehotine bude proglašeno parkom prirode.

Kako je saopšteno iz resora kojim Novaković Đurović upravlja, na ovaj način podržana je inicijativa nevladinih organizacija (NVO) WWF Adrija, Da zaživi selo, Eko-tim i TNC.

- Kako sam i najavila, dobićemo još jedno zaštićeno područje u Crnoj Gori, još jedan park prirode, koji je ujedno i prvi u Pljevljima. Gornji tok rijeke Ćehotine sa Otilovićkim jezerom je biser koji treba sačuvati, kako za sadašnje tako i za buduće generacije. Pljevlja treba da budu prepoznata upravo po njemu i po drugim prirodnim bogatstvima, a ne po termoelektrani i zagađenju vazduha. Stoga je ovo još jedan korak u pravcu rješavanja tog problema. Udruženim snagama ćemo raditi za dobrobit građana Pljevalja i na tome da ekološka država zaista postane naš najveći brend - poručila je Novaković Đurović.

Da je potrebno zaštititi gornji tok rijeke Ćehotine potvrđuje i činjenica da se voda iz gornjeg toka rijeke Ćehotine koristi za vodosnabdijevanje građana Pljevalja preko akumulacije Otilovići, kao i još uvijek očuvana autohtona flora i fauna.

- Zaštita područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se pogotovo odnosi na Meandre rijeke Ćehotine. U ovom predjelu se takođe izdvaja i bogato kulturno-istorijsko nasleđe i arheološka nalazišta - navodi se u saopštenju.

Zaštitom ovog područja doprinijeće se smanjenju nelegalnog lova divljači, paljenja livada, ilegalni ribolov, čvrsti otpad, otpadne vode.

- Tome će u velikoj mjeri, pored Opštine Pljevlja, doprinijeti prepoznavanje značaja zaštite od strane lokalnog ribarskog i lovnog društva, koji će ujedno biti aktivno uključeni u proces upravljanja ovim budućim zaštićenim područjem - zaključuju iz Ministarstva ekologije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.