NavMenu

Prezentovan plan razvoja Kampusa Univerziteta u Tuzli - Prvi radovi mogući 2024.

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.06.2022. 11:38
Komentari
Podeli
(Foto: vladatk.kim.ba)
Plan razvoja Kampusa Univerziteta u Tuzli, postavljen i kao prioritet u kontekstu jedne od 18 mjera koje su prezentovane u Ekspozeu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, u srijedu, 29. juna, je predstavljen na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Vlade TK i Univerziteta u Tuzli.

Premijer Halilagić, ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović, ministar finansija Suad Mustajbašić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, te ministrica za kulturu, sport i mlade Ivana Mijatović i savjetnik premijera Hasan Fehratović svjedočili su prezentaciji idejnog rješenja kao i Plana razvoja Kampusa.



Naglasivši da čitava priča oko Kampusa predugo traje, premijer Haliagić je kazao da vjeruje da će ova Vlada i pored ograničenog vremena "imati priliku načiniti značajne iskorake koji će nekoj narednoj vladi ipak ostaviti čisti put kad je u pitanju projekat kampusa".



- Mi smo rebalansom budžeta pripremili iznos od 500 000 KM koji će biti potrebni u ovom momentu kako bismo pristupili pripremi izradi sve one dokumentacije koja je potrebna. To je proces i projekat koji je od izuzetno velikog značaja i sam po sebi izuzetno obiman. Vjerujemo da ćemo u ovom periodu koji je pred nama biti u prilici da barem taj dio pripremimo na najbolji način - kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.



Iako je Univerzitet u Tuzli, prema riječima rektorice Nermine Hadžigrahić, još 2018. godine postao zvanični vlasnik prostora zajedno sa svim pripadajućim objektima, pandemija je donekle usporila procese razvoja Kampusa.


Naredna stepenica, kaže rektorica Hadžigrahić, je izrada projektne dokumentacije i 2023. je godina u kojoj bi se trebalo raditi na projektu, a potom i 2024. započeti sa izradom prve faze razvoja Kampusa.



- Sastanak sa predstavnicima Vlade TK je, nadam se, početak uspješne saradnje na tom polju i kao što mi je premijer rekao, Vlada TK je već i rebalansom Budžeta izdvojila određena sredstva za tu našu prvu fazu, izradu projektne dokumentacije. Ja se nadam da ću nekoj skoroj budućnosti vidjeti ovdje sve naše studente zajedno sa pratećim sadržajima koje jedan kampus treba imati - kazala je Hadžigrahić.



Na sastanku je imenovan i Koordinacioni odbor Vlade TK i Univerziteta u Tuzli za realizaciju projekta Kampusa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.