Izvor: eKapija | Utorak, 07.12.2010.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odustaje se od uvođenja drugog stupa mirovinskog fonda

(Foto: b)

Formiranje drugog stupa mirovinskog fonda nije više dio plana mirovinske reforme BiH, kazali su to predstavnici bh. vlasti Međunarodnom monetarnom fondu.

U pismu namjere, predstavnici vlasti naveli su da su troškovi i složenost glavni razlog za promjenu u inicijalnom planu za reformu mirovinskog sustava Republike Srpske, piše portal Investment and Pension Europe.

Prelazak na uspostavu drugog stupa mirovinskog fonda iskuljučen je budući da je označen kao preskup te da ga je teško realizirati u nekom bližem razdoblju. Navedeno je da je treći stup kreiran tokom zadnjih nekoliko godina, te da bi uskoro trebala dogoditi i revizija prvog stupa. To će uključiti dalji porast efektivnog doba za odlazak u mirovinu, uvođenje sistema bodova za svaku godinu zaposlenja i indeksacije koja je u skladu sa švicarskim modelom (50 posto inflacije, 50 posto plaće).

MMF je istaknuo da strategija reforme mirovinskog sustava za Federaciju, koja je odobrena ovog ljeta, mora biti konkretizirana i u nju mora biti inkorporirana revizija privilegovanih mirovina.

Reforma mirovinskog sustava je nešto na čemu MMF-u insistira budući da pokazatelji govore da je stavka mirovina tokom prethodnih godina bila jedna jedna od najbrže rastući komponenti javne potrošnje u dva enetiteta. U Federaciji su sredstva za mirovine činila od 7, 7 posto GDP-a u 2005. do 10 posto u 2009., a u RS-u od 7,8 posto GDP-a do 9 posto.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.