NavMenu

Ski centar Igrišta imaće nove staze, hotele, vikend naselje, gondolu - Do kraja godine planirano otvaranje skijališta

Izvor: eKapija Utorak, 26.07.2022. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maarten Duineveld/unsplash)Ilustracija
Krajem juna počela je izgradnja ski centra Igrišta kod Vlasenice. Ovaj ski centar će zbog ogromnog potencijala biti okosnica razvoja za Vlasenicu, regiju i cijelu Republiku Srpsku, a zahvaljujući investiciji biće otvorena i nova radna mjesta i omogućiće se rast poslovne konkurentnosti i broja posjetilaca u ovoj opštini.

Prema planiranom rješenju, Ski centar Igrišta bi trebalo da ima tri glavne osnježene staze, a predviđena je izgradnja šestosjedne žičare, pokretne trake, vodoakumulacije, jezera, hangara, ambulante, lokala i drugih sadržaja.

Kako je krajem maja rečeno na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Ćorića sa rukovodstvom Olimpijskog centra Jahorina i predstavnicima republičkih institucija na temu izgradnje Ski centra Igrišta, vrijednost ugovorenih radova za prvi dio projekta koštaće 13 mil КM. U prvoj fazi predviđena je izgradnja nove staze, osnježavanje dvije glavne staze sa izgradnjom jezera, izgradnja dječijeg poligona sa pokretnom trakom, tjubing stazom i ljetnjim sadržajima.

- Planirani kredit od 36,9 mil КM odnosi se na izgradnju šestosjedne žičare, mljevenje kamena na novim stazama i hidro sjetva, izgradnja sistema vodosnabdijevanja akumulacije, izgradnja upravne zgrade, javnih toaleta i prodajnih mjesta na izlaznoj stanici ski centra, izgradnja Ski bifea na polaznoj i izlaznoj stanici, nabavka tabača, izgradnja hangara za tabače, izgradnja ambulante za gorsku službu spašavanja, nabavka ostale opreme i signalizacije za bezbjednost na skijalištu - zaključeno je na sastanku.

Tokom ove godine razmatran je i prednacrt regulacionog plana zimskog sportsko-rekreativnog centra Igrišta. Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević izjavio je tada novinarima da je nosilac cjelokupnih aktivnosti u vezi sa ovim planom banjalučka firma Projekt.

- Kroz ovaj regulacioni plan koji je vrlo ambiciozan, biće definisano sve ono što se tiče Igrišta, počevši od planiranih sadržaja koji će biti impozantni – staze, putevi, vodosnabdijevanje, parkinzi, hoteli, vikend-naselja - naveo je Kraljević.
Idejni projekat uređenja staza u ski centru Igrišta (Foto: Printscreen iz dokumentacije)Idejni projekat uređenja staza u ski centru Igrišta
Kako je navedeno u projektu "Izgradnja hotela i apartmana u sklopu zimsko-sportsko-rekreativnog centra Igrišta" planirana su dva hotela visoke kategorije, maksimalne spratnosti Po+P+2, i ukupne bruto površine od oko 5.000 m2. Poželjno je da hoteli pružaju dodatne sadržaje poput SPA centra sa zatvorenim bazenom, manjom kongresnom dvoranom i ostalo.

- U blizini planiranih hotela, predviđena je izgradnja šest apartmana, koji pored smještajnih kapaciteta, mogu imati usluge ishrane. Objekti moraju biti funkcionalni i prilagođeni savremenim uslovima života i hotelskim smještajima. To ne podrazumjeva kopiju tradicionalnih kuća, već modifikovane objekte koji bi module preuzeli iz tradicionalne autohtone gradnje i oblikovanja, prilagođeni duhu savremenog doba. Posebnu pažnju treba obratiti na fasadu objekta, otvore na fasadama kao i krovne ravni - dodaje se u dokumentu.

Kraljević je ranije izjavio da je cilj da skijalište bude uklopljeno u prirodni resurs koji postoji na planini Javor sa što manje kapaciteta kada je riječ o kućama i drugim objektima.

- Sve drugo planirano je da se radi u gradu, a u drugoj fazi da se gradi gondola sa Jezera preko Viselca da se poveže planina - dodao je Kraljević.

Prema njegovim riječima, do sada je Vlada Republike Srpske u razne tendere i javne objave uložila oko 15 mil KM od planiranih oko 50 mil KM.

- Plan je da se do kraja godine otvori skijalište, bitno je da se nabavi lift šestosjed, što je u fazi realizacije, a onda dodavati sadržaje, proširivati iz godine u godinu - naveo je Kraljević.

Vlada Republike Srpske je polovinom 2020. godine donijela odluku kojom je Olimpijskom centru Jahorina dala na upravljanje na 30 godina Igrišta na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma.

Ski-centar bi trebao da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, a predviđena je i gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, te pokretne trake dužine 150 metara, sa kapacitetom 1.500 skijaša na čas.

Uređenje platoa

Radi uređenja skijaških i pristupnih staza, kao i platoa u Ski centru Igrišta urađen je elaborat uz zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu koji je u martu ove godine podnesen Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Kako su zamišljeni ovi radovi čitajte u posebnom tekstu eKapije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.