NavMenu

FIRMA pomaže preduzećima u BiH da ostvare pristup finansijskim sredstvima

Izvor: eKapija Utorak, 07.12.2010. 09:23
Komentari
Podeli

Novopokrenuti program obuke i certificiranja grupe kvalificiranih konsultanata u oblasti poslovnih finansija (QBFC) u Bosni i Hercegovini, fokusira se na prevazilaženje osnovne prepreke s kojom se suočavaju mala i srednja preduzeća u ovoj zemlji - pristup finansijskim sredstvima. QBFC program FIRMA konzorcija pokrenut je 19. novembra 2010. godine. Tom prilikom je u Tesliću, uz učešće 25 polaznika, realizovan trodnevni program obuke i certifikacije kvalificiranih konsultanata u oblasti poslovnih finansija, što je označilo tek početak ambicioznog QBFC programa.

QBFC program ima za cilj obuku i mobiliziranje tima stručnih konsultanata u oblasti poslovnih finansija, koji će djelovati kao posrednici između malih i srednjih preduzeća (MSP) i finansijskih institucija radi poboljšanja dostupnosti izvora finansiranja preduzećima u BiH. Nakon što steknu certifikat, kvalificirani konsultanti će vršiti funkciju finansijskih savjetnika, kao i predstavnika preduzeća koja spadaju u ciljnu grupu projekta FIRMA. Kvalificirani konsultanti će se u tom smislu baviti identificiranjem odgovarajućih izvora finansiranja, pružati pomoći u pripremi poslovnih planova i zahtjeva za odobrenje kredita, te omogućavati komunikaciju sa finansijskim institucijama. Pored toga, USAID-Sida FIRMA projekat će konsultantima isplaćivati odgovarajuću naknadu za svako preduzeće kojem, uz njihovu pomoć, budu odobrena finansijska sredstva.

Obuci u Tesliću su prisustvovali učesnici iz cijele zemlje, koji, iako izuzetno kvalificirani i već aktivno uključeni u finansijsku zajednicu, dijele mišljenje da specijalizovana QBFC obuka projekta FIRMA uspostavlja most između preduzeća i finansijskih institucija za kojim je postojala izražena potreba. Činjenica je da bankarskim sistemom u BiH dominiraju velike inostrane banke koje su uvele savremene sisteme ocjenjivanja kreditnog zahtjeva u skladu sa najboljim praksama matične firme, ali zbog nedostatka jasne komunikacije, kvalificirana mala i srednja preduzeća u BiH još uvijek nisu u mogućnosti da bez poteškoća osiguraju pristup sredstvima za poslovno finansiranje. Stoga je ovim preduzećima potrebna podrška pri ostvarivanju kontakta sa bankama i finansijskim institucijama kroz zajednički nastup, a u cilju uspostavljanja dijaloga i podizanja svijesti banaka o potrebama ovdašnjih firmi.

Slaviša Ćeranić iz Sarajeva je jedan od učesnika iz prve grupe polaznika koji je uspješno završio obuku.

"Zahvalan sam što mi se pružila mogućnost da učestvujem u programu obuke QBFC projekta FIRMA. Obuka mi je pomogla da konačno razjasnim neka pitanja vezana za pristup izvorima finansiranja u našoj zemlji, te omogućila direktnu razmjenu iskustava sa kolegama iz drugih dijelova BiH i različitih institucija", izjavio je Ćeranić, koji je sada certificirani QBF konsultant.

Haris Komić iz Bihaća, koji je također uspješno završio program obuke u Tesliću, je kao izuzetno koristan dio programa istakao prisustvo relevantnih predstavnika finansijske zajednice: ovi predstavnici dolaze iz najjačih finansijskih institucija u zemlji, i učesnicima obuke je pružena mogućnost da pojedinačno razgovaraju sa njima.

Prema rezultatima ranije provedene ankete projekta FIRMA, Ocjena sektora metaloprerađivačke industrije u BiH, mala i srednja preduzeća u BiH uporno iznose pritužbe na nemogućnost osiguranja odgovarajućih finansijskih sredstava zbog visokih zahtjeva u pogledu kreditnih garancija kao instrumenta obezbjeđenja kredita, te visokih kamatnih stopa. S druge strane, banke tvrde da nema dovoljno profitabilnih projekata, te često izražavaju sumnju u temeljnu konkurentnost malih i srednjih preduzeća u BiH. Ova dilema je rezultirala začaranim krugom koji nepovoljno utiče na sposobnost manjih preduzeća da realizuju nove investicije i finansiraju obrtni kapital.

Uzimajući ove probleme u obzir, FIRMA konzorcij razmatra pitanje pristupa finansijskim sredstvima i sa aspekta ponude i potražnje. Aktivnosti Konzorcija, koji čine USAID-Sida FIRMA projekat i njegovi partneri u implementaciji, trenutno se odvijaju u pravcu unapređenja kreditne sposobnost malih i srednjih preduzeća, identifikacije novih mogućnosti finansiranja, te saradnje sa davaocima poslovnih usluga u cilju promoviranja održivosti. Pored toga, FIRMA sarađuje sa bankama i drugim finansijskim institucijama u cilju podsticanja razvoja novih i inovativnijih finansijskih proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.