NavMenu

Vlasenica dobija novi trg sa spomenikom - Vrijednost radova skoro 900.000 KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.07.2022. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: schankz/shutterstock.com)Ilustracija
Vlasenicu će u narednom periodu uljepšati novi trg sa spomen obilježjem na pale borce u proteklim ratovima.

Trg površine 2.300 m2 biće smješten između Svetosavske, te ulica Mihajla Pupina i Ive Andrića. Planirano je parterno uređenje od behaton elemenata sa pratećim mobilijarom i bogatim zelenilom, drvećem, cvjetnim alejama, rasvjetom, solarnim panelima i WI-FI mrežom za posjetioce. Za izvođač radova vrijednih skoro 900.000 izabrano je preduzeće Zvornikputevi. Trenutno je u izradi kompozicija spomenika, a rok za izvođenje radova je šest mjeseci.

Kako je navedeno u idejnom rješenju, trgom će dominirati centralno spomen obilježje visine 11 metara, od čega postament visine 5 m, a sama skulptura visine 6 m.

- Ideja je da spomenik predstavlja srpskog vojnika sa svojom porodicom koju štiti, dok bi iz bočnih strana postamenta izvirale ruke i tijela skulptura koje simbolizuju vapaj i molbu naroda za zaštitiom. Ovaj spomenik asocira na svetu i neraskidivu vezu emocije, boli, svjetlosti i svetosti sa željom da šalje poruku mira, neprolaznosti, snage i dostojnog poštovanja srpskih žrtava - ističe se u dokumentaciji.

Dalje se navodi da će se ispred centralne kompozicije spomenika nalaziti statua Momčila Gavrića, najmlađeg kaplara u prvom svjetskom ratu, koji se kao osmogodišnjak, nakon što mu je stradala cijela porodica priključio srpskoj vojsci, učestvovao u Cerskom i Kolubarskom boju, golgoti kroz Albaniju i proboju Solunskog fronta. Statua kaplara Momčila Gavrića biće naspram centralnog Spomen obilježja, lice u lice, u stavu predaje raporta. Njihova međusobna veza jeste korak kroz istoriju ispričan emocijom i boli između linije života i smrti.

- Izgradnjom pomenutih sadržaja Vlasenica će dobiti potpuno novi izgled, njeni stanovnici mjesto za okupljanje i druženje, dok će spomenik postati prepoznatljiv simbol ovog grada i povod za turističke posjete. Na taj način Vlasenica će se odužiti palim junacima I i II svjestkog rata, te odbrambeno-otadžbinskog rata 1992 - 1995. godine, u kome je 315 boraca sa prostora ove opštine svoje živote uzidalo u temelje Republike Srpske, dati im na značaju i sačuvati ih od zaborava - poručuju iz Opštine Vlasenica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.