NavMenu

Britansko selo naplaćuje ulaz turistima

Izvor: TU magazin Nedjelja, 26.06.2022. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anest/shutterstock.com)Ilustracija
Kloveli je jedno od rijetkih britanskih sela u privatnom vlasništvu. Selo je slikovito, u njemu nema automobila, i bilo je inspiracija mnogim umjetnicima. Jedan od pisaca koji nije odolio ljepoti ovog mjesta je bio i čuveni Čarls Dikens.

Kloveli (Clovelly) je neobično selo koje naplaćuje ulaz turistima. Nalazi se na jugozapadu Engleske u Devonu, na obali mora. U selu je vrijeme stalo, a hiljadugodišnja zajednica tvrdoglavo odbija da se prilagodi modernom vremenu. Svi mještani složno žive u ritmu prošlosti.

U Kloveliju još uvijek nema automobila. Nema trgovačkih lanaca, nema buke, nema ni zagađenja. Umjesto toga, tu su popločane uličice, bijele kućice, mali čamci koji čuvaju kamenu obalu iz 14. vijeka, miroljubive pčele i leptiri koji se hrane cvijećem. Jedinu buku ali i miris pravi moćni Atlantik.

U selu živi oko 300 stanovika u 83 seoskih kuća, i to je prava aktivna i živahna zajednica. Autentičan način života je oduvijek privlačio pažnju putnika, pa su mještani odlučili da izgrade centar za posjetioce. Tada je odlučeno da se umjesto parkinga turistima naplaćuje ulaz. Ulaz za odrasle košta 8.50 funti, odnosno 4.95 funti za djecu. Na njihovo iznenađenje, broj posjetilaca je porastao, a ne opao, pa svake godine selo posjeti preko 150.000 ljudi.


Ovaj prihod je omogućio da selo ostane autentično. Sve vikendice, odnosno kuće, ostale su u izvornom obliku. Prihodi od turizma takođe su omogućili Kloveli da zadrži neuobičajenu politiku za ovaj dio svijeta, nema izdavanja kuća, svi stanari moraju tu živjeti konstantno.

Kloveli je ipak više od uspavanog sela. Selo ima 700 hektara šume, tri velike farme, radnu luku, vrtove, pa čak i strugaru. U njemu ima preko 80 radno aktivnih ljudi, dok se ostali bave turizmom, poljoprivredom ili ribarstvom. Interesantno je kako je zajednica uspjela da stvori održivost i nezavisnost, iako je na prvi pogled ostala zaboravljena u 18. vijeku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.