NavMenu

Bojkotu građana pridružuju se prevoznici - Gase kamione na deset dana zbog visokih cijena goriva

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 26.06.2022. 12:58
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Bojkot benzinskih pumpi u BiH koji su najavili građani na društvenim mrežama zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva podržaće i prevoznici, koji planiraju da idući vikend odu korak dalje i obustave rad zbog enormno visokih cijena.

Na društvenim mrežama prethodnih dana širio se poziv građanima da tokom vikenda, 25. i 26. juna, ne sipaju gorivo na benzinskim pumpama i na taj način ukažu na neprihvatljiv rast cijena.

- Bojkotu građana pridružiće se i prevoznici. Sa predstavnicima regija u Srpskoj smo razgovarali i najvjerovatnije ćemo obustaviti rad na deset dana. Niko u tom periodu neće ići po robu i točiti gorivo. Taj potez bi bio dramatičniji nego da izađemo na puteve i da se vozamo u kamionima i na taj način samo trošimo ionako skupo gorivo - rekao je Glasu Srpske predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

On očekuje da će nadležni u zemlji, kada uvide da je obustavljen dovoz robe, hrane i lijekova, ako ništa, bar se tada zapitati šta se dešava, jer do sada nisu.

- Pokušavamo da razgovaramo i sa kolegama iz FBiH, koji su po svemu sudeći raspoloženi da nam se pridruže. Jednostavno ćemo deset dana svi u BiH parkirati kamione i zaboraviti da ih imamo. Nadam se da će nam se pridružiti i građani, jer se sve to tiče i njih. Svi zajedno treba da se udružimo bar na deset dana. Očekujemo da će se vjerovatno, ako ništa, tada neko udostoji i pozvati nas da razgovaramo i tražimo neko rješenje - kazao je Grbić.

Naveo je da su se prošli put kada su protestnom vožnjom ukazivali na nekontrolisani rast cijena, provozali i samo potrošili oko 5.000 litara goriva.

- Niko se nije udostojio da nas pozove i da sa nama razgovara. Briga ih je za nas i građane. Svi u okruženju imaju isti problem kao i mi, ali oni su uveli ograničenja cijena, suspendovali akcize. Slovenija na 1.000 litara potrošenog goriva vraća 70 evra. Kod nas nema ništa. Osim što nam svakodnevno naftaši dižu cijene, koje nikada nisu bile veće nego sada. Još gore je što će ta cijena ići i dalje gore, a vlast samo ćuti. Nijemi su na sve naše probleme - naveo je Grbić.


Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj idu uzlaznom putanjom od početka ove godine, pa je na pojedinim pumpama litar dostigao i cijenu od 3,75 maraka. Međutim, sve su prilike da se tu korekcije neće zaustaviti jer naftaši najavljuju dalji rast cijena.

Prema njihovim prognozama, litar će ubrzo koštati i četiri marke, pa i više. Kako navode, sve zavisi od ulaznih cijena.

Akcize

BiH je najavila još u februaru ukidanje akciza na naftu i naftne derivate. Taj zakon prošao je i u prvom čitanju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali više ga niko i ne spominje. Kada bi to zakonsko rješenje bilo usvojeno, gorivo na domaćim pumpama bilo bi jeftinije od 30 do 40 feninga po litru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.