NavMenu

Levačka vina kao iz francuskog Bordoa - Sličnost klime?

Izvor: Agroklub Nedjelja, 26.06.2022. 13:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dan-Cristian Padure?)Ilustracija
Levačko vinogorje ima karakteristike slične čuvenoj francuskoj vinskoj regiji Bordo, kaže Mina Đorđević iz vinarije Agatija u Rabenovcu kod Rekovca, te su zbog toga ona i njena sestra Sara odlučile da uzgajaju francuske sorte grožđa.

U srcu levačkog vinogorja, na 300 metara nadmorske visine, smješten je vinograd od oko tri hektara sa sortama kaberne sovinjon, kaberne fran i marselan. Podignut je prije 10 godina.

- Ja sam ekonomista po struci, a moja sestra Sara je završila enologiju. Obje smo studije završile u Beču. Riješile smo da se vratimo na porodično imanje i započnemo našu vinsku priču. Naš djeda Hranislav i pradeda Borisav su se bavili proizvodnjom grožđa i šljiva, a nas dvije smo obnovile tu porodičnu tradiciju. Sve je počelo najprije kao hobi jer smo pravili vina za našu porodicu, ali sada to prerasta u neku ozbiljniju priču - kaže Mina Đorđević.

Ime vinarije po čukunbaki

Vinarija ima veoma zanimljivo ime i interesantan dizajn etiketa na vinima.

- Dobila je ime po našoj čukunbaki Agatiji, jer je ona bila stub porodice. Školovala je djecu i mnogo je učinila za svoj dom. Zato smo nas dvije riješile da vinariju nazovemo po njoj i tako se odužimo za sve što je uradila za nas. U našoj vinariji proizvode se vina Čežnja - kupaža kaberne fran, frankovka i kaberne sovinjon, Susret - kupaža kaberne sovinjon i kaberne fran, Harmonija - kaberne sovinjon, Arija - kaberene fran i Stav - marselan - kaže Mina.

Vina sa izrazitom aromom crvenog voća

Sestre Đorđević su se odlučile za uzgoj francuskih sorti zbog odgovarajućeg podneblja. Posebno su ponosne što je uspio projekat sadnje sorte marselan koje nema mnogo u Srbiji.

- Marselan je jedna zanimljiva sorta koja nije toliko zastupljena u srpskim vinogradima. Daje neobično crveno vino sa zanimljivim voćnim aromama. Dobra je za uzgajanje na našem podneblju jer naše podneblje je slično vinskoj regiji Bordou što se tiče klime. Zato smo i posadile francuske sorte po preporuci profesora Nabojše Markovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu - kaže sagovornica Agrokluba.

Marselan je nastala u Francuskoj, gdje se i najviše gaji uz stalno rastuću dinamiku širenja u novim vinogradima. Inače je uvedena u sortne liste Bugarske, Hrvatske, Italije, Portugalije i Španije. Kod nas se sporadično gaji u vinogorjima centralne Srbije i Vojvodine. Bujna je sorta, sazrijevanje grožđa je pozno, u trećoj epohi, a daje srednji prinos 8.000 do 12.000 kg/ha, piše savjetodavac za vinogradarstvo u PSSS Jagodina Vesna Vasić.

Ima veliki rodni potencijal, veoma su rodna i bazalna okca te se može kratko orezivati i gajiti na kordunicama. Pogoduju mu laka, propusna, umjereno plodna i umjereno karbonatna zemljišta. Dobro podnosi niske zimske temperature i pozne proljećne mrazeve i ima dobar afinitet sa većinom loznih podloga. Malo je podložan napadu sive plesni i nije naročito osjetljiv na pepelnicu i grinje.

Karakteristike šire su sa dobrim potencijalom nakupljanja šećera uz visok nivo kiselina. Šira sadrži 20-24 odsto šećera i 6,5-8 g/l ukupnih kiselina. Randman soka je mali, potrebno je približno 160 kg grožđa za 100 litara šire.

Ovo grožđe daje obojena, tipična vina odličnog kvaliteta. Vina se odlikuju izrazitom aromom crvenog voća, punog tela vrlo zanimljive strukture sa dosta lakih tanina bez gorčine zahvaljujući čemu su vina pogodna za starenje.

Stiglo i prvo zlato

Mina i Sara razmišljaju da prošire vinograd i zasade neku autohtonu sortu, bijelu sortu - tamjaniku. Trenutni kapacitet vinarije je oko 12.000 litara godišnje.

- Uglavnom je to manja, ograničena proizvodnja, jer želimo da održimo kvalitet na vrhunskom nivou. Vinarija je registrovana prošle godine i sada je naš glavni zadatak da što bolje plasiramo naš proizvod. Za sada se naša vina piju u nekoliko restorana u Kragujevcu i Beogradu - ističe Mina.

Vino Susret osvojilo je prošle godine zlatnu medalju u Bergamu u Italiji za kupažu kaberne sovinjon i kaberne fran. To je prva medalja vinarije Agatija na nekom međunarodnom takmičenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.