NavMenu

Najveća prosječna plata u Srpskoj 1.537 KM

Izvor: Capital Subota, 25.06.2022. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zurijeta/shutterstock.com)Ilustracija
Najveća prosječna plata u maju isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.537 KM, dok su najnižu isplaćenu platu dobili radnici u građevinarstvu 816 KM, podaci su Saveza sindikata Srpske

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u maju iznosi 1.105 KM i veća je za 11 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u aprilu.

Niske prosječne plate u maju primili su radnici zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 864 KM, trgovini 872 KM, djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 881 KM, te poljoprivredi i šumarstvu 898 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za maj ove godine iznosi 2.188 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,50 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.


Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u maju trošile na prehranu 952 KM, za stanovanje i komunalne usluge 581 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 113 KM.

Nabavka obuće i odjeće koštala je 159 KM, higijena i njega zdravlja 95 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 85 KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.