NavMenu

Stellantis preuzima 8% udjela u proizvođaču litijuma Vulcan Energy Resources

Izvor: REUTERS Petak, 24.06.2022. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube / Stellantis North America)
Proizvođač automobila Stellantis uložiće 50 mil EUR (52 mil USD) za kupovinu 8% udjela u rudarskoj kompaniji Vulcan Energy Resources, postajući njegov drugi najveći akcionar i produžavajući ugovor o snabdijevanju na 10 godina za klimatski prihvatljiv litijum.

Vulcan, njemačko-australijski staap, jedna je od brojnih kompanija koje testiraju metodu direktne ekstrakcije litijuma (DLE) koja koristi manje zemljišta i podzemnih voda, što ga čini održivijim od najčešćih otvorenih rudnika i bazena za isparavanje slane vode.

Izvršni direktor kompanije Stellantis Karlos Tavares rekao je da je sporazum dio strategije proizvođača automobila da se formiraju čvrsti odnosi sa partnerima usred kolektivnih napora u borbi protiv globalnog zagrijevanja i obezbjeđivanju čistog, bezbjednog i pristupačnog transporta.

- Ovo izuzetno strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju pomoći će nam da stvorimo otporan i održiv lanac vrijednosti za našu evropsku proizvodnju baterija za električna vozila - rekao je on u saopštenju.

Stellantis, vlasnik brendova kao što su džip, pežo, fijat, sitroen, maserati i opel, planira da električna vozila na baterije čine 100% evropske prodaje putničkih automobila do 2030.

U novembru prošle godine, Vulcan i italijansko-francuska grupa potpisali su inicijalni obavezujući ugovor o isporuci između 81.000 i 99.000 tona litijum hidroksida za baterije iz Njemačke za Stelantis na pet godina od 2026. godine.

Vulcan, koji sada ima ugovore o snabdijevanju litijumom sa francuskim proizvođačem automobila Renault SA, belgijskom grupom za reciklažu Umicore NV i južnokorejskim LG Chem Ltd, rekao je da će prihod koristiti za proširenje bušenja na svom projektu ekstrakcije litijuma u ​​dolini Gornje Rajne u Njemačkoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.