NavMenu

Može li nas drugačiji izgled radnji natjerati da kupujemo promišljenije?

Izvor: cirkularnaekonomija.org Petak, 24.06.2022. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: sirtravelalot/shutterstock.com)
Zamislite radnju u kojoj s jedne strane vidite tekstilni otpad, a s druge, čitav proces nastanka odeće – od početka do kraja. Upravo tako izgleda radnja u Melburnu napravljena sa željom da potrošačima približi proces nastanka odjeće. Zašto? Da bi kupovali promišljenije.

Iza projekta The Future From Waste Lab stoji australijska dizajnerka Kit Vilou. Svjesna ogromne količine otpada u modnoj industriji, poželjela je da napravi laboratoriju u kojoj će čitav proces, od otpada do gotovih proizvoda, biti transparentan.

To je istovremeno i studio i fabrika za šivenje u kojoj tim sve radi na licu mjesta, od sječenja korišćene odjeće do krojenja i šivenja dijelova u nove komade. Takođe, djelimično je i fotografski studio, kao i deponija jer bi sirovine koje dolaze inače završile na smjetlištu.

Sve se, dakle, dešava u istom fizičkom prostoru otvorenom za posjetioce koji žele da iskuse proces. Radnja je otvorena u novembru prošle godine i do sada je ugostila četvoro australijskih vodećih dizajnera koji su proveli šest nedjelja dizajnirajući svoje kolekcije i prateći isti proces.

U prodaji je apciklirana odjeća, od bluza, preko haljina do mantila. Korišćeni tekstil stiže od lokalne organizacije Upparel koja spašava odjeću sa deponije.

Da više cijenimo ono što već imamo

Apcikliranje dobija poklonike i među mejnstrim dizajnerima, ali i dalje je to plast u sjenu vrijednom 2,5 triliona dolara koliko, prema izvještaju kuće McKinsey, vredi modna industrija.


Zato je ovo zanimljiv eksperiment koji, vjeruju stručnjaci, ima moć da promijeni način na koji ljudi gledaju na modu. Kada kupci vide koliko je vremena i truda potrebno da se sav taj otpad pretvori u novu odjeću, trebalo bi da više cijene ono što već imaju, kao i da praktikuju svjesniji pristup kupovini nove odjeće.

Neki ovo porede sa promjenama koje su nastupile u prehrambenom sektoru u posljednjoj deceniji. Kao što su restorani sa otvorenim kuhinjama i mali proizvođači promijenili način na koji se potrošači odnose prema hrani, birajući zdravije alternative, postavljajući pitanja odakle dolazi njihova hrana, podržavajući lokalne farmere.

– Ako nikada ne kuvate, nećete shvatiti da treba da kuvate satima da biste dobili željeni ukus. Isto je sa modom – jasan je londonski dizajner Patrik Mekdauel.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.