NavMenu

Auto-škole u problemima, gorivo sve skuplje i sve manje kandidata

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 26.06.2022. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Pojedine auto-škole u Republici Srpskoj od početka godine podigle su cijene časova vožnje za više od 100 KM, a ako gorivo nastavi da poskupljuje, upozoravaju da će doći do dodatnog povećanja po odvezenom času.

Dodatni problem, poručuje struka, jeste i sve manji broj kandidata za polaganje vozačkog ispita, zbog čega je nekoliko auto-škola stavilo ključ u bravu.

Goran Jelić, instruktor iz banjalučke Auto-škole Tim, za Nezavisne novine kaže da je cijena obuke za vozački ispit u ovoj školi, od januara do danas, povećana sa 550 KM na 700 KM. U ovom trenutku, ističe Jelić, neće dodatno povećavati cijenu, ali alarm za uzbunu je najava da će gorivo ići na 4 KM. Ako se to obistini, dodaje, novo poskupljenje po času vožnje je neminovno.

- Jedan čas traje 45 minuta. Auto radi non-stop. Čas trenutno košta 18 KM, a ako dođe do poskupljenja goriva, sigurno će biti 20 KM ili možda blago preko toga - navodi Jelić.

On ističe da u ovoj auto-školi troškovi koje kandidat treba da plati, pod uslovom da sve položi iz prvog puta, trenutno iznose 1.000 KM.

- Uz novo poskupljenje, sigurno će cijena biti 1.100 KM - poručuje Jelić i kaže da dodatni problem predstavlja to što su pojedini kandidati uplatili cjelokupan iznos za obuku na početku godine, kada su cijene bile obračunate po starom osnovu, a sada, pošto još nisu položili, moraju uplatiti razliku do koje je došlo u međuvremenu.

Cijena vožnje u Auto-školi Ivić nije promijenjena, poručuju za Nezavisne novine iz ove auto-škole.

- Mi imamo najnižu cijenu koja je definisana od 2007. godine i iznosi 20 KM. Za 35 časova treba izdvojiti 700 KM, plus redovni troškovi od 100 maraka, tako da je cijena naše obuke ukupno 800 KM. Mi smo imali ovu cijenu obuke i kada je gorivo bilo 1,40 KM po litru - pojašnjava Zdravko Ivić, jedan od instruktora ove škole i predsjednik Asocijacije auto-škola BiH.

Ali, sudeći prema stanju na terenu, poskupljenje časova vožnje usljed poskupljenja goriva povuklo je još veći problem, a to je sve manji broj kandidata za polaganje vozačkog ispita.

- Drastičan je pad broja kandidata. Evo, u zadnjih mjesec i po dana, tri auto-škole su se zatvorile. Nedostatak posla je opšti - navodi za Nezavisne novine Milenko Jaćimović, stručnjak iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji smatra da bi eventualno novo poskupljenje obuke samo napravilo dodatni problem.

Ivić dodaje da su iz auto-škola još 2017. godine tražili da se izmijeni postojeći zakon koji definiše cijenu po času obuke, ali da do toga nije došlo. Takođe, navodi da brojne auto-škole i dalje drže niske cijene obuke, a nerijetko se dešava da pojedinci nelegalno izdaju i potvrde o završenoj obuci.

- Šta se radi kada se obuka prodaje za 300 KM. Ima škola koje izdaju potvrde i za 100 KM. To odgovara većem broju škola, koje nas koji imamo veću cijenu optužuju da ih napadamo jer smo skuplji. Postoji takođe i prodaja, odnosno dogovori između instruktora i ispitivača. Mi nikako ne možemo da priznamo da su instruktori svi vozači. Instruktora nemate u gradu da se plaća više od četiri KM po času, a sve do sada je bio tri KM. A problem je što sa malom cijenom ne možemo platiti instruktora, jedino je moguće ne provoditi časove, pa krasti ili nelegalno naplaćivati - naveo je Ivić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.