NavMenu

Komisija za koncesije BiH: Ne postoji spor zbog HE na Drini

Izvor: eKapija Petak, 24.06.2022. 11:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)Ilustracija
Povodom žalbe da su mimo institucija BiH dodijeljene koncesije za gradnju hidroelektrana na rijeci Drini, što je zajednički projekt RS i Srbije, Komisija za koncesije će Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, po čijem nalogu je i pokušavala riješiti spor, dostaviti stav šest od sedam članova – da je sve u redu i urađeno po zakonima o koncesijama i da spor ne postoji.

– Nismo imali kvorum i nismo donijeli nikakav akt pa smo se dogovorili da damo informaciju Ustavnom sudu BiH o dešavanjima, da smo radili bez kvoruma. Šest članova je potpisalo izjavu u vezi s našim radom, našim mišljenjem po tom sporu – rekao je Milomir Amović, predsjedavajući Komisije za koncesije BiH, nakon jučerašnje sjednice.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti izdavanja koncesija za gradnju hidroelektrana na Drini uputila su Ustavnom sudu BiH 24 zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije da riješi spor. Dat je i rok, koji je jednom produžen, te istječe ovih dana, piše faktor.ba, prenosi banjaluka.net.

Ustavni sud je prihvatio apelaciju, a u Komisiji za koncesije BiH smatraju da nema spora.

– Mi smo radili u sklopu onoga što je propisao zakon o koncesijama BiH i RS. Radili smo da vidimo ima li spora koji može biti po pitanju podijeljene nadležnosti, zajedničke nadležnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH. Ovdje nema nijedan od ta tri slučaja. Ne postoji podijeljena nadležnost BiH i entiteta. Lokacija na kojoj će se graditi hidroelektrane se ne nalazi na međuentitetskoj liniji koja bi zahtijevala podijeljenu nadležnost. Procedure zaključenja ugovora i ugovor nema karakter međunarodnog sporazuma gdje bi se tražio međunarodni pravni subjektivitet BiH. Dakle, ovaj koncesioni ugovor je mogla potpisati Vlada RS – prenio je Amović stav i izjavu šest članova Komisije za koncesije, uključujući i njegov.

Ustvrdio je da je apelacija Ustavnom sudu nastala iz ranijih odluka Ustavnog suda i tumačenja po pitanju državne imovine, ali da oni kao komisija ne mogu razmatrati pitanje državne imovine jer to nije definirano zakonom o koncesijama po kojim rade.

Sedmi član zajedničke komisije je Mensur Šehagić koji je još u februaru, a potom opet u maju, obavijestio da ne može učestvovati u radu komisije zbog bolesti i tražio je zamjenu.

Uz to je Šehagić ponovo pokrenuo spor na Sudu BiH zbog sastava zajedničke komisije za koncesije koja je "sastančila" po pitanju hidroelektrana na Drini. Zajedničku komisiju su činili članovi Komisije za koncesije BiH i Komisije za koncesije RS. Razlog zbog kojeg je Šehagić podnio tužbu je taj što je članovima Komisije za koncesije BiH, kako tvrdi, istekao mandat prije više od deceniju. Takođe, prema njegovim navodima, problem je što je u zajedničku komisiju imenovano sedam članova, šest s teritorije RS i jedan iz FBiH, i pri tome je riječ o pet Srba i po jednom Bošnjaku i Hrvatu.

S obzirom na sve to, Amović je kazao da komisija nije mogla donijeti nikakav akt, već će samo dostaviti mišljenje, stav članova. On očekuje da sada Ustavni sud BiH donese odluku, te smatra da je to trebao odmah uraditi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.