NavMenu

Moguće smanjenje izvoza za 25% - Novim Zakonom o carinskoj politici u BiH promijenjen pojednostavljeni postupak carinjenja

Izvor: eKapija Srijeda, 22.06.2022. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić juče je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, održao sastanak s direktorom ovog udruženja Mladenom Pandurovićem i predstavnicima kompanija, članicama Udruženja i velikim izvoznicima proizvoda u FBiH.

Tema sastanka bila je primjena novog Zakona o carinskoj politici u BiH koji stupa na snagu 1. augusta ove godine, te Odluke Vijeća ministara BiH o provođenju Zakona o carinskoj politici. Predstavnici kompanija su istakli da je navedenom odlukom u značajnoj mjeri promijenjen pojednostavljeni postupak carinjenja u odnosu na dosadašnji, a što ovim kompanijama, koji su veliki izvoznici, znatno otežava i usporava vanjskotrgovinsku razmjenu, s obzirom da ponuđene alternative ne obezbjeđuju dovoljno efikasnu proceduru izvoza roba.

Također, naglasili su da bi primjena ove odluke imala negativne posljedice na poslovanje ovih kompanija. Između ostalog, istakli su, da bi period carinjena bio smanjen sa 24 sata na 10 sati dnevno, što bi prema procjenama za posljedicu imalo smanjenje izvoza za 25% na godišnjem nivou, te nemogućnost ispunjavanja postojećih ugovora, a što bi rezultiralo finansijskim gubicima po ove kompanije, a u konačnici i negativno utjecalo na cjelokupnu privredu. O ovome problemu obratili su se i nadležnim institucijama na državnom nivou.

Na sastanku je istaknuta nužnost iznalaženja rješenja za probleme s kojima se suočavaju ove kompanije. Naglašena je potreba da se Odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH uskladi s novim Zakonom o carinskoj politici u BiH, na način koji će omogućiti pojednostavljenu carinsku proceduru, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Učesnici sastanka su opredjeljeni da se zadrži pojednostavljeni postupak carinjenja po fakturi, koji se trenutno primjenjuje, a što nije u suprotnosti s novim zakonom, kao i da se Uputstvo o lokalnom izvoznom carinjenju uskladi s pozitivnim rješenjima iz susjednih zemalja i Europske unije.

Zaključeno je da će Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta uputiti pismo sa inicijativom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH da u skladu sa svojim nadležnostima predlože Vijeću ministara BiH izmjenu i dopunu Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH kojim bi se otklonili konstatovani problemi u odvijanju postupaka izvoza i carinjenja.

Na jučerašnjem sastanku učestvovali su predstavnici kompanija ArcelorMittal Zenica, Sisecam soda Lukavac, Solana Tuzla, Širbegović inženjering Gračanica, IGM Visoko, te Lukavac cement i Tvornica cementa Kakanj.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.