Izvor: eKapija | Subota, 04.12.2010.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreacija sarajevskih dizajnera: Mojatorba prerasla u brend koji se uspješno prodaje

(Foto: b)

U sarajevskom poslovnom centru Unitic danas će biti otvoren Zimski bazar, na kojem će ambasade, komercijalne i nevladine oganizacije predstaviti svoje proizvode.

Među izlagačima naći će se i zanatlije sarajevskog Centra za samopouzdanje sa svojim ekskluzivnim proizvodom torbi od kože i tekstila pod nazivom Mojatorba. Ovaj brend nastao je tokom projekta All Inclusive Sarajevo koju su prošle godine organizirali Uduženje dizajnera Kulturanti i Royal College of Art Helen Hamlyn Centre uz podršku British Councila.

(Foto: b)

Projekat All inclusive Sarajevo nastao je kao plod saradnje dizajnera iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Velike Britanije sa sarajevskim organizacijama koje zapošljavaju i okupljaju osobe s posebnim potrebama.

U radioniocama su sudjelovala četiri dizajnerska tima. Svaki tim je imao zadatak da za jednu od partnerskih organizacija osmisli vrhunske dizajnerske proizvode, koji bi bili prepoznatljivi kao brendovi.

(Foto: b)

Tim koji je radio na razvoju proizvoda za Centar za samopouzdanje napravio je ručno-izrađene tašne od kože i tekstila, te je tako nastao brend Mojatorba, koji se danas uspješno prodaje na tržištu.

Kako nam je potvrdila Nataša Perković, idejni tvorac projekta i članica Udruženja Kulturanti, unikatne i atraktivne kožne torbe napravljene su od visoko kvalitetnih kožnih proizvoda zanatlije Damira Husejnovića, u kombinaciji s različitim materijalima koje su kreirali ostali članovi Centra.

"Namjera nam je bila kreirati model poslovanja koji se oslanja na povećanje vrijednosti robe i njene maloprodajne cijene, kao i dobiti ostvarene po prodatoj torbi. Da bismo u tome uspjeli, kreirali smo torbu jednostavnu, trajnu, visoko cijenjenu, i personalnu", pojašnjava ona.

(Foto: b)

Prva Mojatorba je jednostavna ženska torba s dva džepa, koja se nosi s ramena na kaišima koji se mogu skinuti. Ova torba se može izvrnuti tako da svana bude jednostavna, elegantna i izdržljiva koža, ili vrlo individualno odštampano platno. Kaiševi se također na torbu mogu dodati u najrazličitijim kombinacijama, čime se osigurava maksimalna udobnost u različitim situacijama i različitim klijentima.

Ovaj dizajn omogućava jednostruki ili dvostruki remen, proširivanje i smanjivanje torbe, nošenje u stilu ruksaka, s prostorom na dnu predviđenim za nošenje kišobrana, džempera ili šala. Druga Mojatorba je varijacija prve, a zapravo je veća poslovna torba u koju mogu stati laptop ili druge potrepštine. Osim na prodajnom mjestu na Zimskom bazaru, Mojatorba može se naručiti i putem interneta.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.