NavMenu

Facebook priprema velike promjene

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 19.06.2022. 07:36
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/LoboStudioHamburg)
U internom dokumentu do kojeg je došao The Verge, Tom Ellison, Metin izvršni direktor zadužen za Facebook, iznio je dva ključna prioriteta kompanije.

Prvi je da mreža preporučuje korisnicima više objava koje dolaze s različitih strana, a ne samo s profila i stranica koje prate. Preporuke će uključivati i Reels kratke video snimke, a sam sastav podsjećati na For you sekciju na TikToku. Ideja je prebaciti cijeli sastav početne stranice na takozvani Discovery Engine koji bi trebao preporučiti novi sadržaj svaki put kada korisnik uđe u aplikaciju.

Facebook je bio pionir tehnologije koja uči navike korisnika i preporučuje objave s profila i stranica na koje korisnik zapravo reagira.

TikTok je otišao korak dalje i počeo preporučivati i objave s profila koje korisnici ne prate, model koji se pokazao izuzetno uspješnim. Na ovaj način korisnici svo vrijeme pronalaze novi sadržaj, a mreža zahvaljujući tome još bolje procjenjuje što se korisnicima sviđa. TikTok je ovim potezom ujedno izjednačio teren za autore i influencere, pružajući im mogućnost da s malo pratitelja preko noći postanu viralni.

Kada redizajn bude gotov, početna stranica će na vrhu biti mješavina storyja i reelsa, praćena mješavinom objava prijatelja i objava koje preporučuje novi Discovery Engine.

Linker

Drugi prioritet kompanije je ponovno spajanje Facebooka i Messengera u jednu aplikaciju na mobilnim uređajima. S gornje desne strane nalaziće se samo ikonica za poruke koja korisnika vodi u poruke bez napuštanja aplikacije. Cilj je pojednostaviti korisnicima komunikaciju i ispraviti pogrešnu odluku o razdvajanju aplikacija donesenu prije skoro desetljeće.

Tom Ellison je izjavio za Verge da je kompanija "sporo uvidjela konkurentsku prijetnju Tiktoka" i dodao "da je postalo sasvim jasno da su kratki video snimci najpopularniji format na društvenim mrežama, kao i da se ljudi žele povezivati preko sadržaja".






Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.